Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2015

Kinezi provode strategiju industrijalizacije Afrike

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je u subotu izjavio da je provedba Kinesko-afričke strategije industrijske suradnje započela u tri države Istočne Afrike te se proširila na Južnoafričku Republiku i Egipat u sklopu pilot projekata...

Prilikom zatvaranja Foruma kinesko-afričke suradnje, ministar je izjavio da je Peking spreman sebe učiniti idealnim partnerom Africi u postizanju njihovih želja o gospodarskom i političkom rastu.

"Kina je dala svoj doprinos rastu Afrike. Da bi se Afrika priključila zajendici svjetskih razvijenih zemalja, potrebni su joj vlastiti kapaciteti za neovisni gospodarski i industrijski razvoj.", Wang je odgovorio na pitanje agencije Xinhua o izboru industrijskog rasta kao ključnog aspekta novih gospodarskih odnosa između Kine i Afrike.

"Mi nemamo samo snažnu volju, već također i praktične sposobnosti za to. Mi imamo sofisticiranu industriju za pomoć Africi u postizanju njihovog sna o industrijalizaciji. Ovo je razlog zašto smo prioritizirali razvoj industrije u deset točaka.".

Wang je izjavio da je pilot projekt već započeo u Keniji. To uključuje pomoć u izgradnji novog industrijskog parka koji sadrži nekoliko tvrtki koje surađuju u različitim gospodarskim sektorima, uključujući i proizvodnju za izvoz.

Kina je u Etiopiji izgradila industrijski park koji trenutačno proizvodi obuću za domaće i izvozno tržište.

"Nadamo se da Južnoafrička Republika također može odigrati svoju ulogu kako bi postala pokretač gospodarskog rasta u Africi. Imamo veliko povjerenje u ovaj plan industrijalizacije.", rekao je Wang.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Maite Nkoana Mashabane je izjavila da njezina zemlja pozdravlja najavu Kine o suradnji s afričkim zemljama u industrijalizaciji kako bi se postigla široka vizija rasta kontinenta.

Tijekom dvodnevnog Foruma kinesko-afričke suradnje (FOCAC, engl.), afrički čelnici su pohvalili Peking zbog olakšavanja ulaska oko 3000 kineskih tvrtki u Afriku, što je afričkim zemljama donijelo tri trilijuna američkih dolara.

Wang je izjavio da su napori o promicanju afričkih tvrtki uključivali ponude besplatnog prostora za sajmovima i trgovinske štandove u Kini kako bi se promicala kupnja robe proizvedene u Africi, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram