Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2015

Bakić: Znam da nemate takav dojam, ali svijet nikad nije bio bolje mjesto

Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, na svome blogu Eclectica analizira i komentira svjetska i domaća financijska i gospodarska kretanja...

Prije nekoliko mjeseci prilično je dobro procijenio koliko će narasti BDP, rekao je 3%, a zabilježen je rast od 2,8%. Rast turizma, niska cijena nafte i veća žilavost jednog dijela hrvatskih biznisa bile su najvažnije varijable kojima se, kazao je za Studio 4 (HRT4), vodio u svojoj procjeni.

Ovaj radikalni preokret u rastu BDP-a ipak ne smatra toliko kvalitetnim. "Moramo znati da je to ipak jednokratni poticaj turističke sezone i zasad povoljne cijene nafte. Cijena nafte nam i dalje pogoduje, objasnio je. Ima li opravdanog razloga za optimizam i dalje? Kad kreneš s niske osnove kao što mi krećemo nakon šest godina krize, mislim da, što se kaže, 'the only way is up' (jedini je put prema gore, eng.), ako ne bude šokova", odgovara.

Ulagati u dionice, nekretnine ili pak štedjeti? "Ne može se nikome pojedinačno reći što on mora raditi, međutim, znamo da se svijet nevjerojatno bogati. Usprkos prevladavajućem mišljenju u Hrvatskoj svijet je u boljem stanju nego ikada. Primjerice noćašnja vijest, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg dobio je dijete i odlučio je pokloniti 99 posto svoje imovine svijetu te je sam napisao - "kao i svi roditelji, želimo da odrasteš u svijetu boljem, nego što je sadašnji. Iako su naslovnice koncentrirane na ono što je loše, svijet je na mnogo načina bolji nego što je bio. Zdravlje se popravlja, siromaštvo se smanjuje, znanje raste, ljudi se povezuju, tehnički napredak u svakom području znači da će tvoj život biti bolji nego naš." Znači svi pokazatelji govore da je svijet sve bogatiji, međutim, nasilje i loše teme dostupnije su zbog velikog pritiska medija, pogotovo u Hrvatskoj", kaže Bakić, dodajući da se bogatsvo svijeta prekomjerno povećava i koncentrira prvenstveno u equityju, tj. u dionicama.

"Zapadni burzovni indeksi u posljednje su tri godine porasli u prosjeku 60 posto. Dan nakon tužnog masakra u Parizu, idući radni dan francuski indeks ostao je isti, a dan nakon toga porastao je 2,4 posto, što pokazuje samo koliko je svijet robustan. Sve loše je vizualno dostupnije, pogotovo nama Hrvatima gdje vlada jedna depresivna, mizantropska atmosfera u javnosti", kazao je.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram