Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2015

Institucionalne reforme potrebne kako bi se ubrzao gospodarski rast

S posljedicama dugoročne financijske krize u svijetu, kineski predsjednik Xi Jinping u subotu, na summitu skupine zemalja G20, istaknuo je kako se mora propisati "ciljani lijek" za spori rast...

U govoru pod naslovom "Inovativni rast koji koristi svima", kineski poglavar je naglasio kako bi G20, glavni forum za svjetsku gospodarsku i financijsku suradnju, trebao raditi na održavanju stabilnog gospodarskog rasta za kratko vrijeme, dok traži novi poticaj koji bi oporavio svjetsko gospodarstvo dugoročno.

Xijev prijedlog za jačanje svjetskog rasta putem učinkovitih mjera, kao i kineska nastojanja za produbljivanjem reformi i izgradnjom otvorenog gospodarstva, također su naišli na odobravanje među inozemnim stručnjacima.

Pod temom "kolektivno djelovanje za sveobuhvatan i snažan rast", trenutačni summit G20, koji se održava u Antaliji, poznatom turskom ljetovalištu, trebao bi podržati globalno pouzdanje i osigurati snažan, održiv i uravnotežen rast svjetskog gospodarstva.

Zbog čega je nakon sedmogodošnje krize svjetsko gospodarstvo još uvijek u razdoblju slabog oporavaka i rasta?

Xi je, na jedan način dao odgovor u svom govoru, istaknuvši kako zalet, stvoren u posljednjem krugu znanstvene i industrijske revolucije, pomalo nestaje, a potencijal za rast unutar tradicionalnih gospodarskih sustava i modela razvoja se smanjuje.

Istovremeno, problem neujednačenog razvoja daleko je od rješenja, a nedostaci postojećeg mehanizma i strukture upravljanja u gospodarstvu postali su očiti.

"Ovi čimbenici su oslabili zanos svjetskog rasta te umanjili učinkovita potraživanja, koja se očitavaju u tromom rastu," rekao je Xi.

Također je istaknuo kako zemlje članice G20 ne bi samo trebale rješavati neposredne izazove na način da stabiliziraju rast, već se isto tako i boriti s uzrokom na način da prikupljaju zamah za dugoročan razvoj.

"Vlade nacija G20 trebale bi surađivati po pitanju koordinacije makro gospodarske politike," rekao je Tristram Sainsbury, istraživački suradnik u Centru za proučavanja G20 pri Institutu Lowy.

"Moraju biti svjesni kako je potrebno više rasta i više djelovanja," dodao je.

Dinamičnost i kreativnost pokrenute kroz institucionalne reforme te nove industrije i proizvodi omogućeni razvojem znanosti i tehnologije bitni su za novi preokret svjetskog gospodarstva i oporavak od prethodnih velikih kriza, naglasio je Xi.

Nove ideje i novi oblici poslovanja, kao što su Internet+, dijeljenje gospodarstva, 3D tisak i pametna proizvodnja stvaraju ogromne poslovne mogućnosti i potraživanja.

Xi je rekao kako bi članice G20 trebale iskoristiti mogućnosti te razvoj potaknut inovacijama i uzgoj novih točaka rasta učiniti novim prioritetom suradnje G20.

Revitaliziranje trgovine i ulaganje te vraćanje dva pokretača svjetskog gospodarstva ubrzanim djelovanjem još je jedan prioritet za G20, naglasio je Xi.

Izravna strana ulaganja 2014. godine pala su za osam posto diljem svijeta, što zaslužuje itekako veću pažnju.

"Trebali bismo odbaciti protekcionizam te podržati i ojačati multilateralni trgovinski režim kako bismo osigurali dovoljno prostora za razvoj različitih zemalja," rekao je Xi.

U svjetlu propalih trgovinskih pregovora Svjetske trgovinske organizacije u Dohi, zbog složenih problema koji se nisu mogli riješiti, nacije oblikuju regionalne trgovinske blokove s političkim nabojem.

"Regionalnim trgovinskim ugovorima potencijalno se preklapaju trgovinski putevi, a to vodi do trgovinskog razilaženja umjesto stvaranja trgovine," dodao je Sainsbury.

Xi je istaknuo kako članice G20 trebaju osigurati da su regionalni sporazumi o slobodnoj trgovini korisni dodatak multilateralnom trgovinskom režimu, umjesto da stvaraju nove prepreke.

Nakon više od 30 godina brzog rasta, Kina također doživljava usporavanje, što je nadalje potaknulo spekulacije kako dolazi do zastoja kineskog gospodarstva te kako Kina može povući cjelokupan svjetski oporavak za sobom.

Međutim, Xi je istaknuo kako Kina posjeduje smjelost i mogućnost održavanja srednje visoke stope rasta te daljnjeg stvaranja mogućnosti za razvoj drugih zemalja.

Kinesko gospodarstvo očekuje rast od oko sedam posto ove godine, što će i dalje činiti jednu trećinu svjetskog rasta, dodao je Xi.

Yuksel Gormez, viši ekonomist u Središnjoj banci Turske, za Xinhua je izjavio kako svijet mora iščitavati brojke kineskog gospodarstva na pravilan način. Istaknuo je kako se rast u Kini nastavlja u obujmu, no pada u postocima.

"Kada Kina postaje gospodarstvo od 20 milijardi dolara, čak će i rast od pet posto stvoriti jednu milijardu dolara neto vrijednosti u jednoj godini," objašnjava Gormez. "Možete li reći da Kina ne raste?"

Xi je priznao kako je Kina došla do ključne točke kada mora prilagoditi uzorak rasta i strukturu kineskog gospodarstva.

"Ovo nastojanje neće biti glatko. Neće se dogoditi preko noći," rekao je, dodajući kako je kineska odlučnost da i dalje gura strukturalne reforme čvrsta kao stijena, a njena politika daljnjeg otvaranja veoma jasna.

"Gospodarstva u nastajanju možda su se našla u malom zastoju, no to je samo zato što su reforme neizbježne," rekao je Akshay Mathur, stručnjak za geogospodarstvo u Getaway Houseu (Indijskom vijeću za svjetske odnose).

"Kinesko 'novo normalno' ima za cilj bolju kvalitetu rasta s više potrošnje, što je težak zadatak koji zahtijeva vrijeme," dodao je.

Kina je usvojila prijedlog oblikovanja 13. Petogodišnjeg plana (2016.-2020.) o nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju, kojem je cilj izgraditi "umjereno prosperitetno društvo" te udvostručiti svoj BDP iz 2010., kao i dohodak po glavi stanovnika u urbanim i ruralnim sredinama do 2020., istaknuo je Xi.

U sljedećih pet godina Kina će se pridržavati puta inovativnog, koordiniranog, zelenog, otvorenog i podijeljenog razvoja te potaknuti sustav koji njeguje invoacije, izjavio je Xi.

Zemlja će pokušati ostvariti sinhroniziran razvoj novog tipa industrijalizacije, IT aplikacije, urbanizacije i modernizacije u poljoprivredi, dodao je.

Kina, istaknuo je Xi, naglasit će zeleni i nisko-ugljični razvoj, poboljšati kvalitetu zaštite okoliša, postati više uključena u svjetsko gospodarstvo te provesti inicijativu "Pojasa i puta".

Sva nastojanja dat će snažan poticaj rastu kineskog gospodarstva dok istovremeno otvaranju potraživanja za svjetsko gospodarstvo, zaključio je kineski predsjednik.

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram