Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2015

Kina i Velika Britanija potpisale poslovne ugovore vrijedne 40 mlrd. funti

Kina i Velika Britanija u srijedu su potpisali niz poslovnih ugovora vrijednih milijarde američkih dolara, dok obje strane surađuju na započinjanju novog "zlatnog doba" bilateralnih veza...

Ovo je pravo vrijeme za dvije strane da prodube svoj bilateralni odnos i obostrano korisnu suradnju dok njihovo "sveobuhvatno strateško partnerstvo" ulazi u drugo desetljeće, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom razgovora s britanskim premijerom Davidom Cameronom u njegovom uredu.

Nakon razgovora dvoje vođa svjedočilo je potpisivanju niza sporazuma. Prema Cameronu, ugovori su vrijedni gotovo 40 milijardi funti (62 milijardi dolara), a uključuju značajan sporazum o izgradnji nuklearne elektrane Hinkley Point.

U prisutnosti Xija i Camerona China General Nuclear Power Corporation (CGN) i francuski energetski gigant EDF potpisali su sporazum o strateškim ulaganjima, prema kojem će CGN imati 33.5 posto, a EDF 66.5 posto udjela u novom projektu nuklearne energije u Hinkley Pointu u Somersetu.

"Ovo je glavni projekt suradnje između naše dvije zemlje u posljednim godinama i dovest će do praktičnije suradnje ove vrste između dviju strana." istaknuo je Xi, govoreći o projektu.

Cameron je ugovor opisao kao "povijesni" jer će projekt donijeti pouzdanu, pristupačnu energiju za gotovo 6 milijuna domova te stvoriti 25 000 radnih mjesta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram