Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2015

Tony Blair preuzima ulogu posrednika između Kine i "Zapada"

Velika Britanija namjerava postati najbolji zapadni partner Kine te pomaže u izgradnji odnosa između Kine i Zapada kao cijeline, izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair...

Blair se tijekom intervjua za agenciju Xinhua osvrnuo na skorašnji posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Velikoj Britaniji, rekavši da očekuje od posjete da će "dodatno ojačati odnose između Britanije i Kine na političkoj razini, na gospodarskoj razini i na ljudskoj razini".

"Mislim da se ovo zapravo gradi na onome što se dogodilo u posljednjih deset godina, gleda se prema sljedećih deset i uviđa da je ovaj odnos između Britanije i Kini ključan za obje zemlje." izjavio je.

Blair je kao član Laburističke stranke služio kao premijer Velike Britanije od 1997. do 2007. te se na čelu britanske vlade nalazio za vrijeme službenih posjeta prijašnjih kineskih predsjednika Jiang Zemina i Hu Jintaoa 1999. i 2005.

Tijekom Blairove vladavine Britanija i Kina uspostavili su svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo 2004.

"Započeo sam jačanje partnerstva s Kinom, a trenutni premijer (David Cameron) jača ga i dalje. Tako da postoji dosljednost i slaganje diljem političkog spektra u Ujedinjenom Kraljevstvu da je kineski odnos s Britanijom važan", dodao je Blair.

Istaknuvši da većina Britanaca podupire jak odnos s Kinom, bivši premijer je naglasio da je Britanija "entuzijastična u pogledu daljenjeg razvoja veza s Kinom i osiguravanja da sljedeće desetljeće bude zlatno desetljeće".

Tijekom intervjua Blair je izrazio nadu da će Britanija i Kina surađivati u područjima infrastrukture i financija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram