Njemački ured za gospodarstvo u Bosni i Hercegovini nedavno je objavio rezultate istrage o gospodarskom okruženju iz veljače ove godine. Subjekti istrage uključuju ukupno 50 tvrtki s njemačkim ekskluzivnim ulaganjima, lokalne tvrtke i zajednička ulaganja…

Subjekti istrage smatraju da je gospodarstvo BiH na srednjem nivou. Prednosti gospodarstva BiH su: zemljopisna prednost, dovoljno radne snage, bogati prirodni resursi; a nedostaci su: nestabilnost politike i zrakoplovstva, složenost administrativnih procesa, prekid reformi, teret poreza i korupcija.

Prema anketi, dvije trećine ispitanika smatra kako je ekonomsko okruženje u BiH uglavnom loše, 22% smatra da je situacija 2015. bolja od prošle godine. Osim toga, ispitanici su naveli da je 2014. bila godina s trendom rasta, što je najbolji rezultat nakon 2009.g., a 64% se nada će na osnovi 2014. i dalje rastiti, dok se 52% nada da će ponuditi više prilika za zapošljavanje.

98% ispitanika smatra da je za tržišni pristup izvoznih proizvoda i poboljšavanje domaćeg poslovnog okruženja važan pristup u EU, prenosi CRI.