Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2015

Ma koji komunizam: Privatni ulagači ulaze u tamošnje željeznice

Kina će u sklopu vladnih pokušaja jačanja gospodarstva u potpunosti otvoriti svoj željeznički sektor privatnim investicijama, u četvrtak je izjavio vodeći državni gospodarski planer...

Privatni kapital će biti potaknut za sudjelovanjem u izgradnji i radu željeznica kroz zajedničke tvrtke i privatna vlasništva s fokusom na međugradske željeznice, predgradske koridore i energetske linije, stoji u priopćenju Državne komisije za razvoj i reforme.

Privatnim investitorima će također biti dozvoljeno upravljanje prijevoznim uslugama u teretnoj mreži i željezničkim projektima "izlaska na globalno tržište" kako bi se olakšali zastoji u tom sektoru.

"Željeznice su glavni dio sektora izgradnje transportne infrastrukture, koje pomažu u stabiliziranju državnog gospodarstva i prilagodbi njegove strukture. Privlačenje društevnih investicija će igrati ključnu ulogu u produbljivanju reformi u željezničkim investicijama i financiranju te ubrzavanju izgradnje željezničke mreže.", prenosi DKRR.

Stručnjaci su izjavili kako će ovaj potez pomoći u proširenju nekada moćnih, ali sada prezaduženih željeznica, kroz izbjegavanje daljnjih izgradnji i državnih zaduženja te puštanju da tržište igra veću ulogu.

Zhang Changchun, ravnatelj Instituta za investicije Državne komisije za razvoj i reforme, izjavio je kako će plan koji omogućava 100-postotne privatne investicije pružiti veće mogućnosti privatnim tvrtkama te stvoriti pošteno okruženje za konkurentnost.

"Iako su projekti u željeznicama dugoročne investicije, one nude stabilni povrat ulaganja te su vrlo privlačne za privatne ulagače.", rekao je.

Istovremeno, također daju svježi poticaj i nove izvore sredstava za sektor, rekao je Zhang, dodajući da će to dodatno poboljšati izgradnju državne infrastrukture.

Dopuštanje privatnih investicija u željezničkom sektoru je dio državnih planova za produbljivanje svojih financijskih i investicijskih mehanizama te jačanje usporenog gospodarskog rasta.

DKRR je početkom ovog mjeseca odobrio infrastrukturne projekte u vrijednosti od 884,2 miljarde juana, uključujući i izgradnju i proširenje zračnih luka, mostova, željeznica velikih brzina te poboljšavanje sustava gradskog prijevoza.

Željeznice velikih brzina se smatraju alternativom koja će zamijeniti sektor nekretnina u stvaranju radnih mjesta te će potaknuti rast kineskog gospodarstva.

U Kini se potražnja za željeznicama u posljednjih nekoliko godina smanjila, a stručnjaci procijenjuju kako će broj putnika do 2020. više nego utrostručiti te iznositi oko 5 milijardi.

Državna tvrtka "China Railway Investment Corp" je u srpnju raspisala natječaj za 351 brzi vlak, što bi moglo doseći vrijednost od 66 milijardi juana, čineći to prvim javnim natječaj nakon spajanja dvaju glavnih državnih proizvođača vlakova - CNR Corpa i CSR Corpa, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram