Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2015

Evo što se danas dogodilo s grčkim dionicama

Nakon pet tjedana ponovno je počela raditi Atenska burza. Glavni indeks Athex odmah je pao za gotovo 23%. Atenska burza zatvorena je 29. lipnja, nakon što je vlada zatvorila banke i uvela kontrolu prometa kapitala, kako bi spriječila odljev novca zbog kojeg se grčki financijski sustav našao pred kolapsom...

Nakon dugog čekanja, uz odobrenje Europske središnje banke i sa strogim ograničenjima, Atenska burza ponovno je počela s radom. Bilo je to otvaranje bez šampanjca i govora. Glavni indeksi očekivano su se strmoglavili. Posebno su pogođene dionice banaka. Cijena dionica najveće nacionalne komercijalne Narodne banke potonule su za 30%, što je dnevni limit. U gubitku su i ostale banke.

Osjeća se panika. Nema likvidnosti na tržištu i neki sve rasprodaju da bi do došli do novca. No to je vrlo teško u ovakvom orkužju, jer nema kupaca. Grčka ekonomija teško je pogođena uvođenjem kontrole kapitala i zatvaranjem banaka, izjavio je Evangelos Sioutis, financijski analitičar.

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa priprema zahtjev za dodatnih 10 milijardi eura pomoći grčkom bankarskom sektoru koji hitno treba rekapitalizaciju. Mnogi sumnjaju da će vlada, koja je u strahu od mogućeg raskola Syrize i prijetnje prijevremenih izbora, biti spremna na vrijeme dogovoriti novi, treći paket pomoći. Europska komisija očekuje ponovni ulazak Grčke u recesiju s padom BDP-a između 2 i 4%, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram