Zatvori
Grčka
Foto: Patrick / Unsplash
PoslovniPuls
04/07/2024

Kontra trendovima: Grci uvode mogućnost šestodnevnog radnog tjedna

U cilju poticanja gospodarskog rasta, Grčka je donijela zakon kojim uvodi mogućnost šestodnevnog radnog tjedna u određenim sektorima. Prema novim propisima, radnici će moći raditi do 48 sati tjedno umjesto dosadašnjih 40.

Ova mjera se odnosi isključivo na tvrtke koje posluju neprekidno, 24 sata dnevno, od pet do sedam dana tjedno. Radnici nisu obavezni raditi šest dana u tjednu, a za prekovremeni rad predviđena je naknada u visini od 40 posto iznad redovne satnice.

Grčko ministarstvo rada i socijalne sigurnosti istaknulo je kako će dodatni radni dan biti moguć samo u iznimnim slučajevima, kao odgovor na povećane potrebe za radnom snagom.

Prema izvješću grčke javne televizije ERT, postoji nada da će ova mjera pomoći u suzbijanju rada na crno, što bi moglo smanjiti utaju poreza.

Nova politika ne obuhvaća sektore turizma i prehrambene industrije.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izjavio je kako je zakon "prilagođen radnicima i snažno usmjeren na rast", te da će ova mjera uskladiti Grčku s ostatkom Europe.

Direktiva EU o radnom vremenu nalaže državama članicama da ograniče radni tjedan na 48 sati, uključujući prekovremeni rad.

Ovaj potez grčke vlade suprotan je trendovima u ostatku Europe i Sjedinjenim Državama, gdje postaje sve popularniji četverodnevni radni tjedan. Prema BBC-ju, tvrtke koje su prihvatile kraći radni tjedan izvijestile su o povećanoj produktivnosti i poboljšanom blagostanju zaposlenika.

Iskustva s četverodnevnim radnim tjednom na Islandu pokazala su se vrlo uspješnima, gdje su radnici radili manje sati, dok je produktivnost ostala ista ili se čak povećala, navode istraživači.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram