Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2015

U široj regiji samo Poljska i Slovenija imaju veću minimalnu plaću od Hrvatske

Prema posljednjim podacima DZS-a, u svibnju je zabilježen mjesečni i godišnji porast prosječnih bruto i neto plaća u nominalnom i realnom izrazu...

Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.679 kuna što je za 182 kune ili 3,3% više nego u istom mjesecu prošle godine. Relativno značajan rast prosječne neto plaće na godišnjoj razini podržan je novim Zakonom o porezu na dohodak koji je na snazi od početka godine. U odnosu na travanj, prosječna neto plaća je zabilježila blagi rast za 0,1% (viša je za 3 kune). Obzirom da je u svibnju stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila stagnaciju na godišnjoj razini, realna neto plaća zabilježila je godišnji rast od 3,3%.

Prosječna bruto plaća u lipnju je iznosila 8.017 kuna što predstavlja nominalan i realan rast na godišnjoj i rast na mjesečnoj razini. Tako je u odnosu na travanj prosječna bruto plaća blago porasla za 0,1% odnosno 6 kuna, dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 90 kuna odnosno 1,1% (realno 1,1%).

Prema posljednjim podacima Eurostata, minimalna bruto plaća (obračunata u srpnju), prije odbitka poreza na dohodak i socijalnih doprinosa, u Hrvatskoj iznosi 398,90 eura. U odnosu na usporedive zemlje, ona je među najvećima u okruženju. Naime, samo Poljska i Slovenija imaju veću minimalnu bruto plaću (417,55 odnosno 790,73 eura) dok primjerice Rumunjska i Bugarska imaju minimalnu bruto plaću u iznosu od 235 odnosno 194 eura mjesečno.

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnog učinka izmijenjenog Zakona o porezu na dohodak na godišnji rast neto plaća. Zadržavanje stope inflacije na niskim razinama također će doprinijeti godišnjem rastu realnog izraza neto i bruto plaća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram