Zatvori
Prazan novčanik
Foto: Emil Kalibradov / Unsplash
PoslovniPuls
21/11/2022

I dalje problem: Prosječna plaća raste samo "na papiru"

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za rujan iznosila je 7.623 kune, što predstavlja nominalni rast od 7,2 posto u odnosu na usporedivo prošlogodišnje razdoblje, ali i realni pad od 5 posto, pokazuju svježi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istvoremeno, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 6.500 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do rujna ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.588 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. godine nominalno više za 7,1 posto, a realno niže za 2,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u zračnom prijevozu, i to u iznosu od 12.580 kuna, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.929 kuna.

Prosječna neto satnica za rujan ove godine iznosila je 42,79 kuna, što je u odnosu na kolovoz više za 3,7 posto, a u odnosu na isti mjesec lani više za 7,1 posto, objavili su iz DZS-a.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan ove godine iznosila je 10.325 kuna, što je nominalno niže za 1,3 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na kolovoz. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila nominalno viša za 8,1 posto, a realno niža za 4,2 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram