Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2015

"Sretan" Dan porezne slobode!

Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu, što znači da svoj Dan porezne slobode, nakon kojeg napokon počinje raditi za sebe, može "proslaviti" danas, 1. srpnja. To je izračun Udruge poreznih obveznika Lipa, koja je nedavno predstavila prvi osobni kalkulator porezne slobode, gdje svaki građanin ponaosob može izračunati koliko baš on ili ona rade za državu, a koliko za sebe, stoji u priopćenju...

Udruga Lipa poziva sve građane da putem ovog kalkulatora izračunaju svoj Dan porezne slobode, i na taj se način informiraju o tome kolika je cijena države koju plaćaju kroz poreze. Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, penzija, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a.

Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi, prema Europskom indeksu kvalitete vladinih usluga (European Quality of Government Index) koji je razvio francuski politolog Nicolas Charron. Slika pokazuje Hrvatsku u kvadrantu u kojem su još i Slovenija i Mađarska, države koje puno koštaju, a malo pružaju svojim građanima.

Stoga Udruga poreznih obveznika Lipa poziva Vladu da smanji porezno opterećenje kako bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom svojih prihoda, te da poradi na kvaliteti usluga koje građani dobivaju za svoj novac, ističe se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram