Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2015

U prvom kvartalu porasla cijena rada u Europi

Prema podacima Eurostata, trošak sata rada u EU28 porastao je u prvom kvartalu ove godine za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su troškovi plaća porasli za 2,4%, dok su istodobno ostali troškovi koji ulaze u trošak rada porasli za 2,6%...

Najviši je rast troška rada zabilježen u Latviji (+7,3%), Rumunjskoj (+7,1%), Bugarskoj (+6,9%), Litvi (+5,9%) i Estoniji (+5,0%), dok je istodobno razina troška rada smanjena jedino na Cipru (-1,8%). U Hrvatskoj je trošak rada u prvomu ovogodišnjem kvartalu povećan za 2,3% na godišnjoj razini, pri čemu je trošak plaća porastao za 2,3%, koliko su porasli i ostali troškovi poslodavaca povezani s troškom rada.

Takvim se rastom Hrvatska smjestila na jedanaesto mjesto unutar Europske unije, pri čemu treba imati na umu činjenicu da jedino podaci za Hrvatsku nisu kalendarski prilagođeni. Navedeni rast troška rada relativno je povoljan s obzirom na činjenicu da zadržavamo konkurentski položaj u odnosu na druge tranzicijske zemlje članice EU koje su zabilježile snažniji rast nego li je to slučaj s Hrvatskom, ali je, s druge strane, rast troška rada vrlo blizak prosječnom rastu ostvarenom u EU, čime znatnije ne poboljšavamo svoju globalnu konkurentnost. Naime, pri izostanku mogućnosti popravljanja narušene konkurentnosti tečajnom prilagodbom, nužna je provedba interne devalvacije koja se znatnim dijelom oslanja na prilagodbu visine troška rada.

Usto, u Hrvatskoj je u prvom kvartalu ove godine zabilježen relativno visok rast troška rada u poslovnom sektoru (NKD djelatnosti od B do N) od 2,7% na godišnjoj razini, što je 0,1 postotni bod više od prosjeka EU28. Drugim riječima, nešto niži rast ukupnog troška rada prvenstveno je rezultat sporijeg rasta troška u ne-poslovnim aktivnostima (NKD djelatnosti od O do S) koje, među ostalim, obuhvaćaju javnu upravu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb te umjetnost, zabavu i rekreaciju. Unutar poslovnog sektora relativno su povoljna kretanja zabilježena u industriji, gdje je trošak rada porastao za 1,5%, što je znatno niže od prosjeka Europske unije (+2,6%).

Nasuprot tome, relativno je visoko porastao trošak rada u građevinarstvu (+3,8%), što je vjerojatno rezultat nešto povoljnijih rezultata u toj djelatnosti u prvom kvartalu ove godine. Uz građevinarstvo, viši rast troška rada od prosječno ostvarenog u EU bilježi se i u uslužnom sektoru u kojem je trošak rada povećan za 3,3% u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

U prošloj je godini ukupan trošak rada u Hrvatskoj iznosio 9,4 eura po satu, pri čemu je unutar Europske unije sedam zemalja bilježilo niži trošak rada. Podaci iz prvog tromjesečja ove godine ne narušavaju takvu situaciju, ali, u slučaju Hrvatske, nagovješćuju divergentna kretanja među pojedinih djelatnosti u skladu s uspješnošću njihove prilagodbe gospodarskoj situaciji i brzini izlaska iz recesijskih kretanja.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram