Zatvori
Poslovni Puls
27/05/2015

Branko Roglić: Hrvatsku mogu spasiti samo privatizacija i rezovi u administraciji

Tolika je neravnoteža između realne ekonomije i javne potrošnje da se to može rješavati samo velikim rezovima, smatraju poduzetnici. Koji su to rezovi i što je Vladi prema njihovu mišljenju činiti? Branko Roglić, vlasnik Orbica, najvećeg distributera robe široke potrošnje u srednjoj i istočnoj Europi, ima tri poruke za Vladu...

Prije svega, kaže on, treba rezati administraciju. "Postoji neravnoteža između realne ekonomije i javne potrošnje i to se može rješavati samo velikim rezovima, ulaskom u Europsku uniju dobili smo veliku konkurenciju zapadnih kompanija", napominje, pa je logično da se ova ekonomija teško nosi s konkurencijom. "Zato je trebalo rezati administraciju. Ne samo da je ogromna i neprimjerena našem gospodarstvu, nego je loša i neučinkovita. I kod poduzeća, kada se pojavi pad prometa, treba rezati administraciju. Paralelno, trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju, jer njihovi su proizvodi skupi, trebaju biti jeftiniji. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati, privatizacija je conditio sine qua non", kazao je Roglić za emisiju Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Na temu "HUP-ovih 16" u emisiji Hrvatskog radija gostovala je i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, koja se između ostalog osvrnula i na činjenicu da je ove godine povrat poreza zbog tehničkih problema kasnio u odnosu na ranije godine. "Ministar Lalovac je rekao da ćemo dobiti povrat poreza kasnije zbog tehničkih problema, ja to razumijem, to su sve objektivni problemi u trenutku kada se uvode novi propisi, ali nitko nema razumijevanja za realni sektor. Mi nemamo lufta prilagodbe, nama kažu - 'doći će inspekcija'. Nemogući je broj zakona, nema tumačenja, ne znaju nam ga ni oni koji ga porovode objasniti, i onda su svi generali poslije bitke kada kasnije, nakon nekoliko mjeseci, dolaze u kontrole i nas kažnjavaju", kaže Deranja.

I Deranja i Roglić poručili su da ne žele politizirati, da HUP želi da sve stranke tijekom izbora u obzir uzmu njihovih 16 pitanja, na što im je jedan slušatelj postavio protupitanje: ako poduzetnici ne žele politizirati, zašto onda financiraju političke stranke? "Ja sam financirao i dalje ću to raditi, moram financirati ideje bliske mojima", odgovara Roglić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram