Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2015

Vrdoljak: Naporno radimo na osnaživanju hrvatske industrije

U organizaciji Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu je jučer održana investicijska konferencija „Invest HR“, koju je otvorio predsjednik Vlade Zoran Milanović...

Glavni cilj konferencije bio je predstavljanje investicijskih prilika i potencijala Republike Hrvatske domaćim i inozemnim ulagačima, ali i inozemnim veleposlanicima u RH te počasnim konzulima RH u inozemstvu, s naglaskom na uspješno realizirane investicijske projekte.

Investitorima su predstavljeni provedeni programi i mjere Vlade RH koje su izravno utjecale na poboljšanje uvjeta poslovanja i ulaganja u Republici Hrvatskoj, te koje omogućuju otvaranje novih radnih mjesta. Kako je zaključeno na konferenciji, Hrvatska je danas znatno bolja investicijska destinacija nego prije tri godine. Također, iznesen je podatak da su inozemna ulaganja u Hrvatskoj u 2014. godini bila 2,87 milijardi eura, što je treći najbolji godišnji rezultat od neovisnosti Hrvatske i što je čak četiri puta više nego u 2013. godini.

„Postavljajući dobre temelje, intenzivno smo radili na otklanjanju administrativnih prepreka, što je rezultiralo povećanjem međunarodne konkurentnosti, kao i rastom na svjetskim listama ulaganja i konkurentnosti“, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na okruglom stolu „Uspješnim politikama i mjerama do gospodarskog rasta“.

„Hrvatska je sada u novoj fazi kada ubrzano provodimo sustavne i operativne mjera za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva s posebnim naglaskom na industrijsku politiku i politiku poticanja inovacija. Donošenjem dvaju ključnih strateških dokumenata - Industrijske strategije i Strategije poticanja inovacija, napravili smo prekretnicu u daljnjem smjeru razvoja gospodarstva, a istodobno s donošenjem strateških dokumenata, Ministarstvo gospodarstva je provodilo mjere koje su već donijele konkretne rezultate“, naglasio je ministar Vrdoljak.

Ministar Vrdoljak posebno je istaknuo Operativni program Ministarstva gospodarstva vrijedan 250 milijuna kuna, koji je u dvije godine doprinio rastu i transformaciji industrije i izvoza te otvorio 3000 novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji.

„Zakonskim rješenjima željeli smo otvoriti nova radna mjesta, postići stručno usavršavanje zaposlenih, kapitalne investicije, razvoj inovacija te usluga visoke dodane vrijednosti. Donošenjem Industrijske strategije donijeli smo i dugoročnu, jasnu viziju razvoja industrije, a rezultati su pokazali da smo na pravom tragu. Kada Industrijsku strategiju uz pomoć svih mjera i realiziramo, bit ćeviše od 80 000 novozaposlenih u prerađivačkoj industriji koje izravno vežu i sve one uslužne djelatnosti koje prate industriju“, dodao je ministar.

„Kako bi sve to mogli ostvariti i kako bi iskoristili mogućnosti europskih fondova nužno je donijeti još jedan strateški dokument - „Strategiju pametne specijalizacije“, što ćemo i učiniti do ljeta ove godine. Najvažniji izvor financiranja provedbe ova Strategije jesu Europski strukturni i investicijski fondovi, za što Hrvatska ima na raspolaganju čak 334 milijuna eura“, zaključio je ministar Vrdoljak.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram