Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2015

Vrdoljak o HEP-u: Želim da budemo glavni "frajeri" u regiji

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je smanjenje cijena plina za kućanstva još prije Uskrsa.  U emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, govoreći o prednostima europske energetske unije, rekao je kako već odavno ne postoje nacionalne energetske politike, pa je tako ni Hrvatska ne može imati...

Naglasio je da Hrvatska mora biti glavni čimbenik u regionalnoj energetskoj politici jer imamo najbolju infrastrukturu. 'Želim da budemo frajeri u regiji, da oni ne kupuju nas već da mi kupujemo njih. HEP mora biti vlasnik nekih tvrtki u tim državama, na sve se načine probijati do njih', naveo je ministar gospodarstva. Ponovio je da je LNG terminal na otoku Krku postao jedan od ključnih energetskih projekata u Europi te ključan dio energetskog koridora sjever-jug.

Na pitanje razmišlja li Vlada o smanjivanju PDV-a na tehnologiju koja se rabi za obnovljive izvore energije, npr. na solarne ploče, ministar je odgovorio kako bi se zalagao samo za snižavanje PDV-a na socijalne kategorije, poput osnovnih prehrambenih namirnica, hrane za djecu itd. Energija je nešto što se može kontrolirati pa u tom smislu joj ne dajem prioritet, istaknuo je.

O tome hoće li hrvatske energetske tvrtke odgovoriti na izazove europske energetske unije govorili su član uprave Plinacroa Ratimir Orešković i direktor Sektora za investicije HEP-a Vedran Jurić. Jurić je rekao kako hrvatski energetski sustav može odgovoriti svim zahtjevima i izazovima. Orešković je ocijenio da imamo jedan od najnaprednijih plinovoda u Europi. Potvrdio je da sustav nije do kraja iskorišten, a pritom je istaknuo magistralni pravac prema Splitu i interkonekciju prema Mađarskoj. Međutim, naglasio je kako plinovod prema Splitu može jednog dana imati ključnu ulogu u prijevozu plina iz Azerbajdžana i Turske do središnje Europe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram