Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2015

Hrvatska ima 400 do 500 strukturnih problema

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan prof. dr. sc. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govoreći o preporukama Europske unije za smanjenje deficita, izjavila je kako Hrvatska ima 400 do 500 strukturnih problema koje je teško i nabrojiti...

Tu je i čitav niz nepovoljnih pokazatelja - od loše struktura vanjskih ulaganja do visoke stope nezaposlenosti, dodala je. Prema njenom mišljenju, uvođenje poreza na nekretnine izazvao bi dodatan šok lošoj gospodarskoj situaciji. Prostora nema ni za povećanje PDV-a, a jedan od velikih problema je i to što veliki dio poreznog opterećenja pada na poslodavce.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca smatra da je Hrvatska izbjegla stroži nadzor nad deficitom prvenstveno zbog toga jer smo u izbornoj godini. Preporuke su dosta blage, EU nam je dala da odigramo još jedno poluvrijeme, čeka se nova vlada i od nje će se tražiti da pokrene sve ove reforme o kojima se govori, ustvrdio je Majetić. Dodao je da ako to ne odradi buduća vlada, netko drugi će morati preuzeti kormilo.

On kaže kako se situacija zasad čini podnošljivom, no to je sve krhko. Vrlo smo izloženi i možemo pasti pojavom samo jednog ozbiljnijeg problema (kao što je porast kamata na europskom tržištu). Koliko godina već pričamo, implementirano, planiramo ... a učinili nismo ništa.

Prema njegovom mišljenju, jedan od ključnih problema je to što smo stvorili veoma nesigurno područje za ulagače. Pokazali smo se kao zemlja u kojoj jedno ulaganje od nekoliko stotina milijuna eura u, primjerice, naftnu platformu,  može pasti na naknadno organiziranom referendumu. To je nedopustivo, istaknuo je Majetić.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da su preporuke Europske unije puno ozbiljnije nego što se to može iščitati iz preporuka. Trebalo bi više pozornosti dati onome što piše u uvodu, naglasio je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram