Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2015

Ove godine bolja naplata PDV-a

Iz Porezne uprave stižu dobri pokazatelji gospodarskog oporavka i potrošnje. Porezna uprava bilježi povećanje ukupnih prihoda...

Od početka siječnja do sredine ožujka ove godine ti prihodi iznose 18 milijardi i 100 milijuna kuna, što je 900 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Upravo za 900 milijuna kuna porasli su prihodi od naplate PDV-a.

Ravnatelj Porezne uprave Boris Šuvak najavio je i pojačani nadzor udruga koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Posebno će se kažnjavati udruge koje ilegalno obavljaju ugostiteljsku djelatnost i imaju neprijavljene radnike. U evidencijama Porezne uprave ukupno je evidentirano 42.968 aktivnih udruga, koje zapošljavaju 11.869 radnika. Prema financijskim izvještajima, koje su neprofitne organizacije dužne podnositi, ukupni su im prihodi 2013. iznosili 12 milijardi kuna, od čega se 28 posto odnosi na prihode iz državnog proračuna i na prihode iz proračuna jedinica lokalne samouprave, 35 posto su prihodi koje ostvare po posebnim propisima (npr. zakoni o vatrogastvu, o Hrvatskom crvenom križu, o sportu...), a 15 posto su im prihodi od prodaje roba i pružanja usluga.

No, poreznici smatraju da je u stvarnosti taj prihod od prodaje roba i pružanja usluga puno veći i da bi trebalo napokon rasčistiti tu sivu zonu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram