Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2015

Željko Lovrinčević: Nemamo puno vremena za reforme

Željko Lovrinčević dobitnik je nagrade „Gorazd Nikić“ za najboljeg ekonomskog analitičara u 2014. godini koju dodjeljuje Privredni vjesnik na temelju ankete provedene među vlasnicima i menadžerima vodećih hrvatskih poduzeća...

Nagrada je dodijeljena danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na promociji novog izdanja Poslovnih očekivanja 2015., tradicionalne publikacije Privrednog vjesnika, kojim se najavljuju gospodarski trendovi u idućoj godini.

Glavni urednik Privrednog vjesnika Darko Buković predstavio je tom prigodom rezultate poslovnih očekivanja hrvatskih gospodarstvenika (417 tvrtki) koji opće stanje gospodarstva u 2014., ocjenjuju prosječnom ocjenom 2,16.

Što se tiče očekivanja gospodarskog rasta u 2015., najveći broj gospodarstvenika, njih 67,52 posto, misli da će rast biti približno jednak kao i 2014., gotovo podjednak broj je onih koji misle da će biti malo veći (15,06 posto) odnosno da će biti malo manji (15,26posto).

Gotovo dvije trećine gospodarstvenika (73,24 posto) misli da će uvjeti za investicije i poslovanje u 2015. ostati isti kao i 2014. Podjeljena su mišljenja oko toga što bi trebali biti prioriteti izlaska iz krize, no kao najvažniji (prema postotku glasova) istaknuti su jefitiniji poduzetnički krediti, znatno smanjivanje državne administracije, manji porezi i doprinosi na radnu snagu, ograničavanje trajanja sudskih postupaka kod stečaja, rješavanje nelikvidnosti te privlačenje inozemnih investicija.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je sudjelovao na okruglom stolu Privrednog vjesnika, istaknuo je kako je prijelaz s rentne ekonomije, uvoza i trgovine na izvoz i proizvodnju, mali, ali ipak važan pomak dok integracija u EU pridonosi da se domaće tvrtke lakše snalaze na tom tržištu.

Kao važne vladine poteze spomenuo je oprost dugova najugroženijim građanima i fiksiranje tečaja švicarskog franka, koje su ipak kratkoročne mjere, kako bi se dobilo na vremenu za trajno rješenje tog pitanja.

Predsjednik HGK Luka Burilović najvažnijim smatra preokretanje trendova u 2015. godini. Unatoč nepovoljnoj poslovnoj klimi, potrebno je vratiti povjerenje u sustav i institucije, pa tako i u HGK. Upozorio je kako treba zaustaviti učestale promjene zakona i porezne politike što dovodi do pravne nesigurnosti i izostanka investicija.

Prof. dr. Ljubo Jurčić, proglašen je najboljim analitičarem u zadnjih pet godina. Smatra kako će 2015. biti kao i 2014. godina, ali će to ovisiti i o vremenskim uvjetima. Glavni je problem u tome što su zamijenjeni ciljevi i instrument ekonomske politike u Hrvatskoj. Potrebno je staviti na pravo mjesto ciljeve ekonomske politike, odnosno povećanje domaće proizvodnje, zaposlenosti, plaća i standarda građana te investicija, a sve drugo trebaju biti instrumenti. Zalaže se za reformu monetarnog sustava, a da domaća valuta kuna dobije sve elemente novca i postane mjera vrijednosti i produktivnosti rada.

Dr. sc. Damir Novotny ističe kako pravog ekonomskog rasta nije bilo od osamdesetih godina te su izgubljena tri desetljeća. Smatra kako je pred nama veliki izazov te su potrebne značajne društvene reforme. Ne vidi ništa pozitivnog u domaćoj ekonomiji, no činjenica je da smo u blizini velikih tržišta što bi nas moglo izvući.

Dr. sc. Guste Santini također ne očekuje značajne promjene ove godine osim odluke ECB-a o ulaganju 1140 milijardi eura u europsko gospodarstvo što može značiti mogućnost za smanjivanju stupnja aprecijacije kune, a što je dobro i treba iskoristiti. Iako su nam reforme potrebne ne vjeruje da će ih biti ove godine.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke ističe kako se ove godine očekuje rast od 0,2 posto BDP-a no to neće utjecati na oporavak standarda građana i promjene na tržištu rada. Očekuje se i blagi rast cijena što ovisi i o cijeni sirove nafte na globalnom tržištu. Reforme nećemo moći izbjeći jer što se više budu odgađale bit će ih teže provoditi.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu, misli da, u ekonomskom smislu, živimo u posuđenom vremenu koje ima svoju cijenu i koje neće trajati duže od tri godine.

"Održavat ćemo olakšan pristup kapitalu, ali to vrijeme treba iskoristiti za pomake i promjenu percepcije investitora ili ćemo postati zemlja slučaj", zaključuje Lovrinčević.

Predsjednik Uprave Spin Valisa i Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK Zdravko Jelčić, očekuje podršku industrijske, regionalne i sektorske politike kako bi se podigla cijela društvena konkurentnost te pozdravlja internacionalizaciju poslovanja, a ističe kako drvoprerađivačkoj industriji najveću podršku pruža HGK osobito kod nastupa na sajmovima.

Članica Uprave Valamara Ivana Budin Arhanić, naglašava kako bi hrvatski turizam, kao izvozna djelatnost s velikim utjecajem na zaposlenost, mogla postizati povećanje godišnjih rezultata i do 10 posto, a ne samo za dva do tri posto. Stoga predlaže smanjivanje stope PDV-a na smještaj sa 13 na pet posto. Ukupno bi time dobili dodatnih dvije milijarde kuna investicija u turizmu svake godine, a Hrvatskoj bi omogućili dostizanje ciljeva da do 2020. godine uđe u među 20 najboljih turističkih zemalja u svijetu.

Predsjednik Uprave Agrofructusa Denis Matijević smatra kako se na greškama iz prošlosti treba učiti jer imamo nekonkurentnu poljoprivredu. Istaknuo je mogućnosti koje pruža korištenje sredstava EU fonda za ruralni razvoj te potrebu definiranja strategije razvoja hrvatske poljoprivrede.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram