Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2015

Naglo pogoršana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo naglo su pogoršana u siječnju, najviše među zemljama u regiji srednje i istočne Europe i prvi puta od prošlogodišnjeg rujna, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka...

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka za financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u siječnju za 23,6 bodova, na 11,1 bod, što ipak znači da i dalje prevladavaju pozitivna očekivanja.

U siječnju je tako prekinuto tromjesečno razdoblje rasta indeksa koji je u prosincu poskočio čak 20,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, iskazavši najveće poboljšanje očekivanja za hrvatsko gospodarstvo među zemljama u regiji.

Istraživanje se temelji na anketi među stručnjacima na financijskim tržištima a uz Hrvatsku obuhvaća još i Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku.

Izrazitije pogoršanje očekivanja zabilježila je još Slovačka, čiji je indeks pao za 16,5 bodova, te Rumunjska i Poljska, s padom indeksa za 10,6 odnosno 9,9 bodova.

Očekivanja za regiju u cjelini također su prigušena, uz pad indeksa koji iskazuje očekivanja za 5,4 boda, na 25,1 bod.

Otklon od trenda pogoršanja zabilježen je samo u Turskoj, Mađarskoj i Češkoj, čiji su indeksi porasli za 8,3, odnosno 5,3 i 3,6 bodova.

Ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu ostala je pak u siječnju nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, uz vrijednost indeksa duboko u negativnom teritoriju, od 61,5 bodova, što znači da prevladavaju negativne ocjene.

Za regiju srednje i istočne Europe u cjelini ocjena je blago poboljšana, za 3,9 bodova, na 8,3 boda.

Najviše je u odnosu na prosinac pogoršana ocjena aktualnog stanja u češkom gospodarstvu, za 11,9 bodova. Slijedi Mađarska s padom indeksa za 8,4 boda.

Najviše je pak poboljšana ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, čiji je indeks poskočio za 13,3 boda. Slijedi s velikim zaostatkom Turska s rastom odgovarajućeg indeksa za tri boda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram