Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2015

Naftni analitičar: Ne bi me čudilo da barel nafte padne na 20 dolara

Pad cijena nafte se ne zaustavlja. Nafta tipa brent nastavila je jutros padati, na najniži nivo od svibnja 2009. (47 dolara) i prvi put je ispod 50 dolara za barel u posljednjih šest godina...

Taj pad je pratila i teksaška nafta (WTI crude oil), koja drugi dan za redom pada ispod 50 dolara.

Nobuyuki Nakahara, bivši direktor u naftnoj kompaniji i bivši član odbora središnje banke Japana u izjavi za Reuters navodi da očekuje daljnji pad cijena.

"Cijene nafte vjerojatno će i dalje padati zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, i zato jer je cijena iznad 100 dolara bila abnormalno visoka", kaže Nakahara.

"Ne bi me čudilo da cijene nafte padnu na 20 dolara. Radi se jednostavno o odnosu ponude i potražnje. Postoji granica do koje nafta može rasti, jer visoke cijene nafte usporavaju gospodarski rast", pojašnjava Nakahara.

Niske cijene rezultat su povećane ponude, dok je istovremeno potražnja u padu, pogotovo u Europi koja još traži izlaz iz krize, te Kini i Japanu gdje gospodarski rast usporava.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram