Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2017

Ova godina mogla bi donijeti rast cijena nafte na svjetskim tržištima

Nakon što je u prosincu prošle godine najavljeno smanjenje proizvodnje nafte od strane zemalja članica OPEC-a i jedanaest nečlanica s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte koje je trebalo započeti početkom ove godine oči tržišnih sudionika uprte su na razinu postignute usklađenosti...

Prema procjenama Svjetske energetske agencije (IEA) ukupna proizvodnja zemalja članica OPEC- a siječnju se spustila 32,1 mb/d što ukazuje na najavljeno smanjenje proizvodnje pri čemu je razina usklađenosti dosegnula visokih 90% (prema navodima IEA posljedica je to u velikoj mjeri smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i više od zahtijevanog). I dok za sada još nema drugih službenih potvrda o količini smanjene proizvodnje te je ono još predmet revizije čini se da su zemlje OPEC- a napravile solidan start i da je to za sada zasigurno najdublji „rez" proizvodnje u povijesti. Što se tiče ispunjenja dogovora od strane ne-OPEC proizvođača Rusija je također potvrdila da će dogovoreno smanjenje proizvodnje od 300 tisuća b/d (što je više od polovice 558 tisuća b/d dogovorenih za jedanaest ne-OPEC zemalja) u fazama postupno smanjivati. Preliminarni podaci pokazuju smanjenje proizvodnje u siječnju za 100 tisuća b/d.

Od početka ove godine cijene nafte na robnim burzama nisu se značajnije mijenjale te se cijena nafta tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) kretala u uskom rasponu između 55 i 56 dolara za barel, dok je cijena sirove nafte tipa WTI (koja je referentna za američko tržište) bila na razini između 51 i 54 dolara po barelu.

Prema posljednjim podacima IEA-e globalna potražnja za naftom na razini cijele 2016. još je jedanput revidirana na više (na 1,6 mb/d) potaknuta snažnijim od očekivanja rezultatima u posljednjem tromjesečju lani uslijed nepovoljnijih vremenskih prilika u sjevernoj Europi i pojačanoj potražnji u Aziji. Iako se u ovoj godini očekuje usporavanje globalne potražnje na 1,4 mb/d, povoljna kretanja u industriji pružaju podršku i snažnijem rastu. S druge strane, ponuda nafte smanjena je u siječnju za 1,5 mb/d na 96,4 mb/d kao rezultat smanjene proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a kao i u nečlanicama. Na razini cijele 2016. globalna ponuda je za 730 tisuća b/d niža od godine ranije pri čemu je u zemljama OPEC- a zabilježen godišnji pad po prvi puta od početka 2015.

"Prema našim projekcijama očekujemo rast cijena sirove nafte u ovoj godini uz blago usporavanje rasta prema samom kraju godine. Prosječna cijena nafte tipa Brent mogla bi tako u ovoj godini biti na razini od 58 dolara za barel. Pri tome, u drugoj polovici godine, očekujemo brži oporavak proizvodnje nafte iz škriljevca u SAD-u. Porast cijena na robnim tržištima sirove nafte (dodatno uz porast cijena prehrambenih sirovina) doprinijet će posljedično jačanju uvoznih inflacijskih pritisaka što će se odraziti i na kretanje proizvođačkih i potrošačkih cijena na domaćem, lokalnom tržištu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram