Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2017

U posljednjih mjesec dana cijena sirove nafte pala za 15%

Cijena sirove nafte na robnim burzama spustila se za oko 15% u posljednjih mjesec dana kao posljedica zabrinutosti tržišnih sudionika kako će rastuća globalna ponuda nadmašiti utjecaj smanjenja proizvodnje koji su dogovorili zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a...

Naime, porast proizvodnje sirove nafte u Brazilu usporedno s padom domaće potražnje dovela je do rekordne razine izvoza i time donekle umanjila učinkovitost nastojanja OPEC-a da smanjivanjem proizvodnih kvota zaustavi pad cijena. Rast proizvodnje sirove nafte u Brazilu (na 1,5 milijuna b/d) premašio je za čak 26% rekordne razine iz 2010. Posljedično, prema očekivanjima čelnika OPEC-a, Brazil bi u drugoj polovici ove godine mogao postati drugi po veličini proizvođač sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a. Dodatno i proizvodnja u SAD-u bilježi rast veći od očekivanja. Ipak, u posljednja dva dana pad cijena je zaustavljen te se cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros kretala na razini od 46,2 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 43,7 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna proizvodnja sirove nafte u svibnju je porasla za 585 tisuća barela na 96,7 mil. b/d podržana rastom proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a kao i u članicama OPEC-a. Pri tome je rast bio izraženiji kod ne-OPEC zemalja, posebice SAD-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je za 290 tisuća b/d u svibnju na 32,1 milijuna b/d, što je najviša razina do sada ove godine (podržana proizvodnjom u Libiji i Nigeriji koje su izuzete iz dogovora o smanjenju opskrbe). S druge strane zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a u skladu s dogovorom smanjuju proizvodnju što je zadržalo godišnju usklađenost na 96%.

"Očekujemo kako će dogovor iz svibnja o smanjenju proizvodnje (koje je dogovoreno u prosincu 2016.) za još devet mjeseci, odnosno do kraja ožujka 2018. smanjiti još uvijek vrlo visoke razine zaliha sirove nafte na globalnom tržištu na prosječnu razinu od zadnjih nekoliko godina već u drugoj polovici ove godine. Na razini ove godine očekujemo prosječnu cijenu nafte tipa Brent od 56 dolara po barelu dok bi prosječna cijena nafte tipa WTI mogla biti 54 dolara po barelu. Nadalje, ne očekujemo daljnje produljenje postignutog sporazuma nakon ožujka 2018. U prvoj polovici 2018. očekujemo blagi pad cijena nafte kao posljedica mogućeg razočaranja tržišnih sudionika uslijed pogoršanja proizvodne discipline OPEC-a. Očekujemo već u drugom tromjesečju 2018. porast ponude. I dok će s jedne strane potražnja za naftom vjerojatno biti oko 500 tisuća bpd viša nego u prethodnom tromjesečju s druge strane proizvodnja OPEC-a će također biti veća dok će i proizvodnja nafte u SAD-u bilježiti kontinuirani rast. Druga polovica 2018. mogla bi donijeti ponovno blago smanjenje zaliha. Na razini cijele 2018. očekujemo prosječnu cijenu nafte tipa Brent od 58 dolara po barelu dok bi prosječna cijena nafte tipa WTI mogla biti 56 dolara po barelu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram