Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2016

OPEC: Neočekivano snažna odluka o smanjenju proizvodnje nafte

Nakon višetjednih pregovora, završetkom formalnog sastanaka prošli tjedan članice OPEC-a postigle su dogovor oko smanjenja proizvodnje. Sporazumom, koji je prvi takve vrste još od prosinca 2008. godine, propisano je da će OPEC smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna dnevno (na 32,5 mil. b/d)...

Navedeni sporazum trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2017., te će trajati šest mjeseci. Ne samo da je ovo smanjenje na donjoj granici dogovorene razine na sastanku u Alžiru u rujnu (32.5-33 mil. b/d), nego je to smanjenje i mnogo veće od očekivanja većine analitičara. Osim toga, nekoliko zemalja izvan kartela (Rusija i Oman) će navodno zasigurno također sudjelovati u smanjenju proizvodnje za dodatnih 600 tisuća barela dnevno (polovica tog iznosa odnosi se na rusku proizvodnju). Sastanak OPEC-a i uključenih država nečlanica zakazan je za ovaj petak. U svakom slučaju, u kojoj god mjeri u pogledu smanjena proizvodnje bude postignut sporazum on će zasigurno ubrzati konvergenciju ponude i potražnje.

Kako brzo i u kojoj mjeri će se to zaista i dogoditi u konačnici ovisi o stupnju provedbe dogovora od strane država članica. U prošlosti je to bio čest slučaj da su pojedinačne zemlje članice provodile svoja obećanja samo polovično. Isto vrijedi i za Rusiju. Uz pretpostavku da će zemlje OPEC-a implementirati barem polovicu od dogovorenog smanjena proizvodnje te uz pretpostavku da će i Rusija smanjiti proizvodnju za najmanje 100 – 200 tisuća b/d, tržište nafte trebalo bi postići ravnotežu u prvoj polovici godine. U takvom scenariju očekujemo djelomično smanjenje razine zaliha nafte, koje su trenutno vrlo visoke, već u drugoj polovici 2017. Takve okolnosti povećavaju vjerojatnost kako bi cijena nafte tipa Brent mogla premašiti razinu od 50 dolara po barelu nafte u godini pred nama.

"Scenarij u kojem cijena nafte premašuje 60 dolara po barelu značio bi da bi smanjenje proizvodnih kvota OPEC-a trebalo biti provedeno u velikoj mjeri. Budući da smo skeptični da će države članice OPEC-a i Rusija provoditi dogovoreno smanjenje proizvodnje u cijelosti, ne očekujemo rast cijene nafte iznad 60 dolara po barelu prije posljednjeg tromjesečja 2017. Stoga i dalje ostajemo pri našim očekivanjima o prosječnoj cijeni nafte tipa Brent na razini od 55 dolara po barelu u 2017. godini", prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram