Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2014

Vrdoljak: Članarinu HGK-u ne bi trebale plaćati tvrtke s malim prihodima

U emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je Hrvatska jedina zemlja kojoj mediji čine ogromnu štetu iznošenjem neistina...

Vrdoljak je to izjavio komentirajući novinske napise da je Međunarodni sud za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, na kojem je mađarski MOL tužio Hrvatsku zbog nepoštivanja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009. odbacio sve hrvatske argumente.

"Nevjerojatna je količina laži koja se pojavljuje u medijima oko tog spora. Sve to unosi nemir u proceduru", naglasio je. Opovrgnuo je da na proslavi u Ini nije bio jer mu je bio zabranjen ulazak. "Dva sata prije vratio sam se s puta iz Turkmenistanapa sam poslao svog zamjenika."

Ministar Vrdoljak naglasio je kako se on i premijer slažu da Hrvatska mora imati rafinerijske kapacitete. "Domaća nafta za sad se može prerađivati samo u Sisku, a ne u Rijeci. Naš je stav da je nužno prvo modernizirati rafineriju u Rijeci, a tek onda razgovarati o isplativosti sisačke rafinerije. Nećemo dozvoliti da se hrvatska sirova nafta izvozi i prerađuje u Pečuhu i Pančevu, a zatim vraća u Hrvatsku u obliku duplo skupljih derivata", nagalsio je.

Govorio je i o LNG-u. "LNG je veliki projekt. Dobili smo 5 milijuna eura za projektnu dokumentaciju i to je ono na čemu ćemo raditi tijekom 2015. godine. Kad za završimo dokumentaciju potražit ćemo partnere. LNG je strateški energetski projekt jugoistočne Europe. Očekujemo da će biti u funkciji 2019. godine", rekao je ministar.

Izrazio je potporu sadašnjoj upravi HEP-a od koje očekuje da će tvrtku učiniti snažnom i spremnom za izlazak na tržište kojim vlada jaka konkurencija.

U činjenici da su javnoj raspravi dva nacrta prijedloga zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori - onaj ministra Gordana Marasa i ministra Vrdoljaka, Vrodoljak ne vidi ništa sporno.

"Nakon konstruktivne rasprave i razgovora koji će se voditi u Vladi oni će se spojiti u jedan", naglasio je. Prema njegovom mišljenju, HGK mora postojati kao institucija. Ali tako restrukturirana da ne bude svrha sama sebi, već pomoć svom članstu. Istaknuo je da će članstvo biti obvezno, ali se neće naplaćivati startupovima i onima koji imaju prihode niže od milijun kuna.

I ministar Vrdoljak veoma je optimističan u očekivanjima za 2015. godinu. "Očekujem da će iduća godina pokazati da se gospodarski tokovi kreću u pravom smjeru. Europski fondovi su na razini s koje bi nam napokon mogli donijeti dugoočekivani investicijski pomak. Promjene strukture na kojima smo radili svo vrijeme u 2015. pokazat će svoje rezultate i onda će to biti dugoročno održivo", naglasio je.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram