“Postoji značajan potencijal za povećanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Norveške, koja je lani dosegnula 76,2 milijuna eura razmjene, a tome mogu pridonijeti i Hrvatskoj odobrena sredstava iz financijskih mehanizama Europskoga gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na poslovnom forumu Kako poslovati u Norveškoj, održanom 25. travnja u HGK. Kramarić je dodao da su osobito perspektivna područja suradnje dviju zemalja u brodogradnji, energetici, turizmu te u područjima definiranima Strategijom pametne specijalizacije…

“Financijski mehanizmi EGP-a i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014. do 2021. godine iznose 2,8 milijardi eura, a dio tih sredstava koristit će i Hrvatska kao članica tog prostora, dok su pregovori o područjima razvoja započeli prošli mjesec”, istaknuo je zamjenik veleposlanice Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Endre Wiese Vigeland.

“Suradnju Hrvatske i Norveške potrebno je podići na višu razinu te osnažiti političke, kulturne i gospodarske veze”, istaknuo je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac. “Hrvatska kao članica Europskoga gospodarskog prostora uz još 15 zemalja EU iskoristila je 9,6 milijuna eura sredstava financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške za razdoblje 2009. – 2014. godine u području socijalnih programa te jačanja razvoja civilnog društva. Za razdoblje od 2014. – 2021. godine Hrvatska će moći koristiti 103,4 milijuna eura od čega norveški doprinos iznosi 46,6 milijuna eura, a 56,8 milijuna eura je iz EGP-ovih financijskih mehanizama”, istaknuo je Žunac. Hrvatskoj su sredstva zanimljiva za razvoj infrastrukture, a Norveška želi poticati i usavršavanje dodatnih radnih vještina, prekvalifikacija itd. Razgovori su u vezi korištenja sredstava počeli 21. ožujka 2017. godine.