Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2014

Hrvatska pri vrhu popisa europskih zemlja s najvećom poreznom nesigurnosti

Voditelji poreznih odjela tvrtki 29 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, koje su sudjelovale u Deloitteovom istraživanju o porezima smatraju da je u većini europskih zemalja visok stupanj porezne nesigurnosti...

„Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreznih odjela iz Irske najpozitivnije ocijenili stupanj porezne nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreznih odjela iz Nizozemske i Luksemburga gdje je preko 90 posto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stupanj porezne nesigurnosti“ navodi Helena Schmidt, viša menadžerica u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitteu, te nastavlja:

„S druge strane, svi ispitanici iz Italije (100 posto) smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stupanj porezne nesigurnosti. Slijede Portugal, Francuska, Grčka i Bosna i Hercegovina s preko 90 posto odgovora o visokom stupnju porezne nesigurnosti, a odmah za njima su Hrvatska sa 79 posto i Slovenija sa 77 posto“

Prosječan stupanj porezne nesigurnosti u Europi je 54 posto i niži je nego prošle godine kada je iznosio 60 posto.

Najčešće spominjani izvori nesigurnosti u Hrvatskoj su česte zakonske promjene (57 posto) te nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa (43 posto). Kao i u Hrvatskoj, ova dva izvora navedena su i u ostalim europskim zemljama kao najčešći uzrok porezne nesigurnosti.

100 posto ispitanih u Hrvatskoj smatra da je porezna nesigurnost u Hrvatskoj veća nego u drugim europskim zemljama, dok je u ostalim europskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 posto ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika u europskim zemljama (49 posto) izrazila je stav da bi se pojednostavljenje poreznog sustava uvelike odrazilo na konkurentnost. U Hrvatskoj je takav stav izrazilo 29 posto ispitanika, ali je 71 posto ispitanika izjavilo da bi gospodarstvo bilo konkurentnije kada bi postojala veća sigurnost po pitanju budućnosti poreznog sustava.

Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloitteu, kaže: „Porezni stručnjaci žele stabilne porezne zakone jer vjeruju da samo takvi zakoni mogu pozitivno utjecati na poslovnu konkurentnost zemalja u kojima rade. Ne sviđa im se nesigurnost te sugeriraju da bi pojednostavljenje poreznog sustava također doprinijelo konkurentnosti država.”

U svim tvrtkama iz Hrvatske koje su sudjelovale u istraživanju postoji zajednička služba financija koja se, između ostalog, bavi i poreznim pitanjima, dok je udio ovakvih tvrtki u Europi znatno manji i iznosi 51 posto.

Kada govorimo o poreznim odjelima tvrtki u Hrvatskoj, ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjela najvažnija pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost (86 posto), uska povezanost s poslovnom organizacijom i njenom strategijom (71 posto) te izvjesnost po pitanju poreznih obveza (71 posto). U Europi je sličan odnos, gdje je pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost također najvažnija sa 72 posto, a slijede izvjesnost po pitanju poreznih obveza (7 1posto) i uska povezanost s poslovnom organizacijom i njenom strategijom (68 posto).

„Većina ispitanika u Hrvatskoj i Europi smatraju da imaju dobre odnose s poreznim vlastima u zemlji u kojoj posluju“ navodi Nimčević, i nastavlja: „Svi ispitanici iz Hrvatske (100 posto) smatraju da im je u proteklih godinu dana odnos s poreznim vlastima ostao isti.“ U Europi to smatra 87 posto ispitanika, 7 posto ih je izjavilo da im odnos s poreznim vlastima bolji, a 6 posto da im je lošiji u odnosu na prošlu godinu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram