Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2014

Emil Tedeschi: Nije samo Vlada odgovorna za loše stanje u državi

2015. godine Hrvatska će biti zemlja s najslabijim kretanjem BDP-a u EU. Europska komisija poručuje: Ubrzajte reforme! No, pred Hrvatskom je izborna godina, a iz dosadašnjeg iskustva to je vrijeme kada se ne rade rezovi već kupuju birači. Hoće li Vlada imati snage, vremena i hrabrosti provesti reforme koje najavljuje? Može li i kako Europska komisija kazniti Hrvatsku? Što o svemu misle hrvatski poduzetnici...

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Domagoj Novokmet i njegovi gosti: potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ekonomski stručnjak (HSLS) Josip Budimir i poduzetnik i predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

"Kombinacija reformi, fiskalne konsolidacije kao rezultat određenih ušteda koje se kroz reforme mogu napraviti i briga o najugroženijim skupinama stanovništva. To je mantra naše Vlade. Opredijelili smo se da sačuvamo mirovine, socijalna davanja uključujući i braniteljsku populaciju i tu je još javni sektor koji smo dijelom reformirali, ali vjerojatno ne još dovoljno i do kraja", izjavio je Grčić. Dodao je da su na početku reformi najprije išli tamo gdje najmanje boli - u troškovima države i javnog sektora.

"Reforma po svom sadržaju, ona je promjena, ugrožava nečiji stečeni interes i nailazi na otpore, bilo u poduzeću, gradskom ili državnom nivou. Ne čudi da različite interesne grupe pružaju otpor reformama", rekao je Tedeschi. Protiv toga je da se krivca pronalazi samo u javnom sektoru. Tako je i u realnom sektoru. "Odgovornost Vlade je neosporna, ali ja bi odgovornost proširio. Propusta ima na svim razinama, postoji kapciteti, odnosno infrastruktura koja je neiskorištena na različitim razinama, u različitima sferama društva. Vlada mora biti odlučnija, ali s druge strane nisam vidio niti jedan aplauz za neku promjenu", smatra.

Odgovornost postoji u svim segmentima društva, ali nije jednako odgovoran svaki segment. Reforme podrazumijevaju skupove mjera koje dovode do povećanja efikasnosti javnog sektora. "Ako hoćete sve, ostat ćete bez ičega. Kada provodite reforme nužno morate zarezati u emitirana prava koja su takva kakva jesu. Činjenica je da su ona emitirana u većoj mjeri nego je fiskalni kapacitet zemlje", smatra Budimir. Po njemu osnovni uzrok otporu reformama je neodlučnost i loša komunikacija. Smatra da nismo atraktivni za inozemne investitore jer je RH "hiperbirokratizirana". Tedeschi tvrdi da nam zbog toga treba trajni road show.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram