Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2014

Blagi mjesečni pad prosječne bruto i neto plaće

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz iznosila je 5.516 kuna. U odnosu na prethodni mjesec nominalna neto plaća je niža za 0,3% dok je na godišnjoj razini zabilježila blagi rast od 0,1%. Stalna prisutnost deflacijskih pritisaka od početka ove godine posljedično je uzrokovala zadržavanje blagih pozitivnih stopa godišnjeg rasta neto plaće u realnim iznosima. Tako je u kolovozu prosječna isplaćena neto plaća zabilježila blagi realan rast od 0,4%...

Prosječna mjesečna bruto plaća u kolovozu iznosila je 7.938 kuna što je 0,4% niže u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini nominalna bruto plaća zabilježila blagi rast od 0,1%. Realno uslijed pada godišnje stope inflacije bruto plaća je zabilježila godišnji rast 0,4%.

U razdoblju od prvih osam mjeseci ove godine prosječna nominalna bruto plaća je iznosila 7.943 kuna što je za potrebe međunarodne usporedbe iskazano u eurskim iznosima na razini od 1.042 eura. U odnosu na zemlje u okruženju, podaci o kretanju prosječne bruto plaće tijekom prvih osam mjeseci potvrđuju da Hrvatska još uvijek ima višu razinu bruto plaća u usporedbi s državama srednje i istočne Europe uz izuzetak Slovenije gdje je prosječna bruto plaća u prvih osam mjeseci iznosila 1.529 eura. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u promatranom razdoblju je za 11% viša od prosječne bruto plaće u Poljskoj, 13,7% je viša od prosječne bruto plaće u Češkoj, preko 24% viša nego u Slovačkoj te 36% viša nego u Mađarskoj. Najniže prosječne plaće i dalje ima Bugarska u kojoj je prosječna bruto plaća za prvih osam mjeseci iznosila 412 eura.

"S obzirom na nepovoljna kretanja i strukturne slabosti na tržištu rada, slabe izglede oporavka realnog sektora, a uz postojeće porezno opterećenje, u posljednjem tromjesečju, ali i tijekom slijedeće godine očekujemo stagnaciju ili tek vrlo blage stope rasta prosječnih nominalnih bruto plaća. S druge strane najavljene izmjene u porezu na dohodak, čiju primjenu ne očekujemo prije 2015., trebale bi utjecati na povećanje prosječnih neto plaća", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram