Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2014

Lalovac: Ako ne krenemo u ozbiljne reforme - recesija će trajati još pet godina

Ministar financija Boris Lalovac iz SAD-a je poslao poruku svojim ministrima - bez ozbiljnih reformi nećemo izići iz recesije. Patimo se već pet godina, s recesijom, s troškovima na rashodovnoj strani i ako ne krenemo u ozbiljne reforme, patit ćemo se još idućih pet godina, naglasio je...

Ministar Lalovac je u Washingtonu na glavnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

"U SAD-u smo obavili vrlo kvalitetne razgovore s investitorima, nismo se došli zaduživati. Posjetili smo američko ministarstvo financija, a naš se državni odvjetnik sastao s čelnim ljudima američke porezne uprave (IRS). Oni će u studenom doći kao pomoć našoj poreznoj upravi u uspostavi novog sustava protiv utaje poreza i prevara", rekao je za HRT Lalovac.

Upitan je li tražio pomoć MMF-a, ministar je rekao da nije, ali su sa Svjetskom bankom dogovoreni projekti iz područja zdravstva i socijale, tzv. program for results, vrijedan 150 milijuna eura.

"S predstavnicima MMF-a potvrđena je suradnja oko njihove metodologije "standing reviewa". MMF-u i Europskoj komisiji smo rekli da u mirovine nećemo dirati jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti", naglasio je Lalovac.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je kako unatoč pritiscima iz oporbe vlada neće odustati od glavnih reformi. Kao primjer naveo je monetizaciju autocesta. Kaže kako je to upravo bio prijedlog HDZ-a dok je bio na vlasti, a danas mu se protivi usprkos tome što je svjestan da to moramo učiniti.

Grčić je rekao i kako nas nakon dobrih rezultata na tržištu euroobveznica očekuju nova zaduživanja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram