Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2014

Željko Lovrinčević: Hrvatska nezaustavljivo juri prema bankrotu

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević prošlog tjedna gostovao je u TV emisiji "Bujica" u kojoj je još jednom iznio svoje pesimistične prognoze za hrvatsko gospodarstvo...

Lovrinčević je bio iznimno kritičan prema vladajućoj političkoj klasi rekavši kako političari ne snose nikakvu realnu odgovornost za "propadanje" hrvatskog gospodarstva i društva. Lovrinčević smatra kako Hrvatska ima dvije do tri godine povoljnih uvjeta zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu.

"Kada se taj prozor mogućnosti zatvori bit ćemo u velikim problemima ako ne provedemo strukturne reforme", rekao je Lovrinčević dodavši kako Hrvatskoj zaista prijeti bankrot državnih financija.

Prema njemu postoje dva scenarija u trenutku kada Hrvatska proglasi bankrot - u jednom Europa će dopustiti "kaotičan" scenarij u kojem će doći do obustave ispalte plaća i mirovina. U drugom će se dogoditi određena vrsta spašavanja odnosno "bailouta".

"Svaka zemlja je drukčija i specifična", odgovorio je Lovrinčević na pitanje o vrsti "bailouta" na koji Hrvatska može računati.

Naš poznati analitičar upozorio je i na činjenicu da oko 70 posto sredstava iz 2. mirovinskog stupa leži u državnim obveznicama.

"Vidjet ćemo koliko će vrijediti te obveznice nakon što država bankrotira."

Za privatizaciju autocesta Lovrinčević je izjavio kako je zagovarao tu opciju u trenutku kada se država zaduživala po kamatnoj stopi od visokih 6 posto, ali ne i danas kada se moguće zadužiti puno jeftnije.

"Tu mogućnost treba iskoristiti, iako se druge države poput Mađarske, Slovačke i Češke trenutno zadužuju puno jeftinije od Hrvatske", rekao je.

Lovrinčević je na kraju istaknuo kako Hrvatskoj treba sposobna vlada koja "zna što hoće", ali je istovremeno napomenuo kako je i u slučaju formiranja stručnje vlade "potreban je cijeli mandat kako bismo se vratili na poziciju iz 1. siječnja 2012. godine. Ljudi moraju shvatiti da mi nismo izgubili godinu dana s ovom vladom, već sedam - osam godina, a možda i desetljeće."

Kao glavnog krivca za teško stanje u državi Lovrinčević je istaknuo "kombinaciju mediteranskog mentaliteta i boljševičkog svjetonazora", dodavši kako se u Hrvatskoj dogodila smjena generacija, ali ne i smjena mentaliteta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram