Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2014

Svjetska banka: Hrvatska u ovom stanju ne može izdržati dugo

Svjetska banka pomaže Hrvatskoj u pregledu potrošnje i poziva je na rješavanje problema s visokom stopom nezaposlenosti i javnog duga kako bi se spriječile "nepovratne promjene" nakon šest godina recesije, rekao je Carlos Pinerua, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj za Bloomberg...

"Čini se da je vlastima i privatnom sektoru jasno da su reforme potrebne, da se nešto treba učiniti. Postoje pitanja koja treba riješiti u javnoj upravi, zdravstvenom sustavu i na tržištu rada, a mi smo ovdje da Vladi kao partneri ponudimo pomoć", rekao je Pinerua u razgovoru za Bloomberg.

Smatra da je Hrvatskoj potreban društveni i politički dijalog između svih skupina, jer ovako neće moći još dugo vremena.

„Recesija traje gotovo šest godina, a nezaposlenost je visoka, osobito među mladima, a to bi trebalo dati ljudima osjećaj hitnosti“, kaže Pinerua.

Javni dug će se povećati na otprilike 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s oko 45 posto u 2010., prema procjenama Europske unije.

„Zbog toga je zemlja ranjiva na vanjske šokove.“, kaže Pinerua.

Zaduživanje na inozemnim tržištima već je dugo vremena jeftino, zbog labave monetarne politike središnjih banaka. No, to se uskoro može promijeniti, što bi povećalo cijenu novca.

„To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo“, zaključio je Pinerua.

Izvor: Bloomberg/HRT

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram