Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2014

Evo koliku ćete imati plaću nakon nove porezne reforme

Kako doznaje HRT, ministar financija Boris Lalovac kreće u novu poreznu reformu. Kako je nedavno na Hvaru najavio premijer Zoran Milanović, srednjem sloju trebalo bi ostati više novca za potrošnju nakon oporezivanja plaće...

Kako se neslužbeno doznaje Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj kojima bi se najviša porezna stopa od 40% ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna.

"Oko 60% BDP-a čini potrošnja građana. Svakako je i dizanje PDV-a na 25% utjecalo na potrošnju građana. Moramo napraviti određene kontraefekte, u petoj, šestoj godini recesije pokretač gospodarstva svakako moraju biti kućanstva i potrošači", rekao je Lalovac.

Takva reforma bi smanjila proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit. Također Lalovac očekuje smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru što bi se trebalo postići kroz rebalans i centralni obračun plaća. "Oko 31 milijarde kuna za plaće u javnom sektoru je prevelik iznos u šestoj godine recesije. Govorimo da nema lienarnog smanjenja plaća, ali će se morati preispitati sustav plaća", smatra ministar financija.

Ako bi se Vlada vodila preporukama Svjetske banke obujam plaća u javnom sektoru trebalo bi smanjiti barem za iznos od 7 milijardi kuna, što je u ovom trenutku, čini se, ipak nemoguća misija, upozorava HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram