Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2014

Milanović obećava: Do kraja mandata nema novih poreza

'Nije nam bolje', izjavio je za Media servis premijer Zoran Milanović. Razlog tomu vidi u krizi, recesiji, naslijeđenim negativnim trendovima. Ipak iduće godine predsjednik Vlade očekuje gospodarski rast, prenosi HRT.hr...

Premijer je uputio poruku ministrima koji su izjavili kako nemaju gdje rezati. 'Kad ste čuli ministre da su rekli išta drugo? Međutim morat će se suočiti sa stvarnošću, ali mislim da im to neće biti teško', kazao je.

'Mi ćemo učiniti sve da stvari držimo pod kontrolom i držat ćemo ih pod kontrolom, ali će deficit biti nešto veći od onoga što je bilo planirano i što je bilo dogovoreno s Bruxellesom u okviru procedure prekomjernog deficita. Naprosto je previše tih troškova koji dolaze, dolaze i dolaze, a mislim da nam se ne može predbaciti rastrošnost u državi. Naprosto je ogromna količina ljudi u Hrvatskoj koju se držalo u uvjerenju da će se država pobrinuti za sve. Mi nemamo tih novaca kao država, moramo to priznati. Što ne znači da smo siromašni i bijedni nego naprosto trošimo na krive stvari', kazao je Milanović.

Novih poreza, do kraja mandata, rekao je, neće biti. Ipak, dodao je, ne slaže se s principom da svi plaćaju poreze po istoj stopi. Smatra da se one koji imaju treba dobro oporezovati. 'Da se destimulira život od rente, ali da se ljude ne uništi. Da se ne ubije poduzetnički duh i da se rastereti rad, da se srednjoj klasi koja nije bogata i neće nikada biti bogata, ali možda zarađuje više - dopusti da imaju kunu više za potrošiti', rekao je premijer. Dodao je kako će političari biti drugačije tretirani.

Milanović je kazao kako vjeruje da će Vlada uspjeti pokrenuti projekt Pelješkog mosta, a osvrnuo se i na pregovore s MOL-om, ali i na mogućnost otkupa dionica INA-e. 'S jedne strane smanjivati javni dug, a s druge strane se zaduživati da bi otkupio javno poduzeće, to moram priznati nije državnička odgovornost. Mi tražimo od MOL-a da bude bolji partner, da više ulaže i da više zajednički odlučujemo. I to im je valjda bilo i jasno kad su ulazili u Inu prije 10 godina, da nećemo biti samo statisti. Izbjegavao sam javne konflikte s njima, izbjegavat ću i dalje. Imamo pregovarački tim, nek rade svoj posao', rekao je Milanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram