Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2014

Milanović: The Economist je pogriješio po pitanju Hrvatske

Komentirajući novinarsko pitanje ocjene časopisa The Economist, po kojima je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje, premijer je rekao kako on nije meteorolog nego predsjednik Vlade te da su The Economist njegove omiljene novine...

No, istaknuo je, svi znaju pogriješiti. Taj je časopis prije 12 godina prognozirao negativan trend njemačke industrije pa je pogriješio, rekao je i dodao da će pogriješiti i u slučaju Hrvatske.

"Svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu. To su statistički podaci, nemojmo od toga raditi više nego što je", rekao je Milanović komentirajući ocjenu časopisa koji je Hrvatsku svrstao među deset zemalja s najlošijim gospodarstvima svijeta u 2014. godini.

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, istaknuo je da je to proces koji će trajati godinama. "Pozivam one koji se nazivaju stručnjacima da sagledaju kako je to radio 2009. godine niz drugih europskih država. Bit će tu jako puno razgovora, puno prilagodbi. Onaj tko iz prve pristane na sve, griješi", rekao je.

Za ocjene da su nove trošarine i nameti na telefoniju novi udar na građane, Milanović je rekao kako će neki trebati više pridonositi. Uzet će se od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kad se radi o teleoperaterima, oni imaju jako puno. No neće im se uzeti da ih se obeshrabri, destimulira da rade, naveo je.

Poručio je da je dugoročno rješenje za Hrvatsku smanjenje rashoda. "Mi se moramo zaduživati i dalje te moramo smanjiti potrošnju, rekao je i dodao kako vjeruje da će se deficit od tri posto ostvariti za nekoliko godina. To se smatra prihvatljivim, ali ako nemate gospodarski rast, i 3% duga je puno. To je procedura koja traje dugo, a oni koji žele sitno, žicarski profitirati na dnevnoj razini, to će uvijek raditi", ustvrdio je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram