Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

U siječnju ostvaren deficit robne razmjene u iznosu od 483 milijuna eura

Prema konačnim podacima o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s inozemstvom za siječanj, vrijednost ukupno plasiranih roba u inozemstvo iznosila je 736,3 milijuna eura što u eurskim iznosima predstavlja nominalni rast od 21%. Istovremeno, vrijednost uvoza od 1,22 milijardi eura bila je 8 posto više u odnosu na siječanj 2013. Posljedično pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,4%,a manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni 483 mil. eura (godišnji pad od 7,25%)...

Analizom prema djelatnostima odnosno kategorijama NKD-a primjetno je da je pozitivan doprinos smanjenju vanjskotrgovinskog deficita došao od povećanja izvoza prerađivačke industrije koja u strukturi izvoza čini udio od preko 83% a bilježi rast od 17%. Pri tome je unutar prerađivačke industrije zabilježen rast izvoza u većini djelatnosti. Vrijednosno najznačajnija proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda koja u strukturi ukupnog izvoza ima dio od oko 10,5% zabilježila je godišnji rast od 57%.

Vrijednost izvoza proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (brodova) gotovo da se udvostručila ali je udio ove djelatnosti u ukupnom izvozu tijekom krize i procesa restrukturiranja spušten s razmjerno visokih 14% u 2008. na svega 2,5%. Snažan pad vrijednosti izvoza (41%) u odnosu na prošlogodišnji siječanj zabilježila je proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka. Osim kod prerađivačke industrije izvoz roba rastao je i kod proizvoda iz kategorije poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (62%), a u strukturi izvoza čini udio od 7,5%, dok je opskrba električnom energijom, parom, klimom i klimatizacijom zabilježila godišnji rast izvoza od gotovo 125%. S druge strane, zabilježene su blaže godišnje stope rasta uvoza pa su tako proizvodi iz kategorije poljoprivrede, šumarstva i ribarstva zabilježili godišnji rast uvoza od 18,2%, iz prerađivačke industrije 11,8% dok je opskrba električnom energijom, parom, klimom i klimatizacijom zabilježila godišnji rast uvoza od 106,4%.

"U nastavku godine očekujemo da će uvoz roba i dalje biti ograničen slabom domaćom potražnjom uslijed slabog tržišta rada i pada raspoloživog dohotka, dok je značajniji rast izvoza uvelike ograničen niskom konkurentnošću naše izvozne industrije te mogućim rizicima neostvarenja gospodarskog oporavaka na našim najvažnijim izvoznim tržištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram