Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2014

Dok Hrvatska tone, BiH ove godine očekuje rast BDP-a od 2,4 posto

Realna stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u 2013. godini iznosila je 1,51 posto a u ovoj bi godini mogla dosegnuti 2,4 posto, procjena je Središnje banke BiH (SBBiH) koju je u ponedjeljak u Sarajevu zajedno s ostalim makroekonomskim pokazateljima predstavio njen guverner Kemal Kozarić...

"Iako godina nije počela kako smo očekivali mislimo da će tu projektiranu stupu rasta BDP-a ipak biti moguće dosegnuti", kazao je Kozarić novinarima u Sarajevu pojašnjavajući kako se optimistične prognoze temelje na očekivanoj proizvodnji električne energije, hrane i na drvnoj industriji.

I neki drugi makroekonomski pokazatelji u BiH razmjerno su optimistični pa je tako stopa rasta industrijske proizvodnje u prošloj godini dosegnula 6,4 posto iako je godinu ranije čak bila u "minusu" i to za 5,2 posto.

Ostali makroekonomski pokazatelji pak ukazuju i na negativne trendove a najuočljivi je rast razine zaduženosti te zemlje iako je ona još uvijek znatno manja u odnosu na Hrvatsku ili Srbiju. Vanjski dug BiH narastao je tako u prošloj godini na 7,4 milijardi KM (3,78 milijardi eura) i u odnosu na 2008. godinu on je udvostručen.

U 2013. godini zabilježen je priliv tek 478 milijuna KM (244 milijuna eura) u vidu izravnih stranih ulaganja što je tek trećina iznosa iz 2008. godine.

Nezaposlenost ostaje gorući problem u BiH i prema statistici Središnje banke ona se procjenjuje na 27,5 posto, prenose BiH mediji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram