Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2014

Slavko Linić u Saboru brani rebalans proračuna

Sabor razmatra prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, o kojemu bi trebao glasovati u petak...

Obrazlažući rebalans, ministar financija Slavko Linić istaknuo je da su u proračunu za 2014. posebno rasli rashodi, dijelom i zbog uplate u proračun Europske Unije nakon što je Hrvatska postala članicom, dok je istodobno izostao gospodarski rast. Podsjetio je i da ja Europska komisija pokrenula proceduru prekomjernog deficita.

"Na prihodovnoj strani povećali smo prihode za 6 mlrd. kn. Izračunali smo da će smanjenje rashodovne stane imati negativne posljedice na gospodarski rast. Ukupni efekt povećanja prihodovne strane je 3,980 milijarda kuna", rekao je.

Oporba pak neozbiljnim smatra što je rebalans uslijedio samo dva i pol mjeseca nakon donošenja proračuna, a smeta im i što u sabornici nema premijera Zorana Milanovića.

Željko Reiner (HDZ) smatra da članstvo u EU ne može biti krinka za rast rashoda. "U EU-u smo od 2013., to nije ništa novo, ovo je jedna poruka neozbiljnosti", rekao je.

Branko Vukšić (HL) rekao je Liniću da brani neobranjivo te da su na raspravi trebali biti premijer i svi ministri vezani uz gospodarstvo.

Rebalansom je predviđeno povećanje proračunskih prihoda za 4 milijarde, na 117 milijardi kuna, te povećanje rashoda za 100 milijuna kuna, na 130,7 milijardi. To znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi kuna, odnosno 4,1% bruto domaćeg proizvoda.

Na prihodovnoj strani 2,8 milijardi kuna osigurat će se prebacivanjem iz drugog u prvi mirovinski stup osiguranika s beneficiranim radnim stažem, 1,6 milijardi donijet će vraćanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13% na 15%, a 300 milijuna kuna namaknut će se oporezivanjem svih dobitaka u igrama na sreću, preosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram