Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2014

Još jedan indikator potvrđuje: Hrvatska tone sve dublje u krizu

Kretanje CEIZ indeksa Ekonomskog instituta za prosinac ukazuje na daljnji pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Šesto uzastopno smanjenje njegove vrijednosti upućuje na to da se ekonomska situacija u zemlji u zadnja dva tromjesečja prošle godine pogoršala te da pad ekonomske aktivnosti još uvijek nije dosegnuo dno...

Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks u prosincu 2013. zabilježio je smanjenje vrijednosti od 0,58 indeksnih bodova u odnosu na studeni, što je šesto uzastopno smanjenje njegove vrijednosti pa se može očekivati da će realni BDP u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježiti negativnu tromjesečnu stopu promjene, objavio je zagrebački Ekonomski institut (EIZ) na svojim internetskim stranicama.

Iz EIZ-a napominju kako uzastopno smanjenje vrijednosti predstavlja promjenu obrasca ponašanja indeksa, koja upućuje na to da se ekonomska situacija u zemlji u zadnja dva tromjesečja prošle godine pogoršala te da pad ekonomske aktivnosti još uvijek nije dosegnuo dno.

Budući da je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja prošle godine CEIZ indeks zabilježio pad vrijednosti, možemo očekivati da će realni BDP u zadnjem tromjesečju 2013. godine zabilježiti negativnu tromjesečnu stopu promjene, navode analitičari Ekonomskog instituta.

Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks, čija je vrijednost za prosinac negativnih 1,2771, je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb.

Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram