Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2014

Godišnji pad deficita robne razmjene u studenom 2013.

Nakon što je u listopadu zabilježen blagi godišnji rast robnog uvoza i izvoza u studenom su kretanja u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom pogoršana uz značajniji pad robnog uvoza i izvoza...

Prema posljednjim podacima DZS-a u studenom je u Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti od 1,30 milijardi eura, dok je izvezeno robe u vrijednosti 815 milijuna eura. Time je na godišnjoj razini robni izvoz ostvario pad od 15,8%, dok je robni uvoz ostvario pad od 14,0%. Deficit vanjskotrgovinske razmjene se smanjio za 11% (na 489,5 , dok je pokrivenost uvoza izvozom blago porasla na 62,5%. Promatrajući kumulativno od početka godine, robni je izvoz u razdoblju od siječnja do studenog 2013. bio za 6,9% niži nego u istom razdoblju 2012., dok je robni uvoz ostvario kumulativni pad od 2,5 posto.

Promatrajući po NKD-u, u razdoblju od siječnja do studenog 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012 najvažnije izvozne grane najviše su i pridonijele padu robnog izvoza u promatranom razdoblju. Vrijednosno najznačajnija izvozna grana u ovoj godini, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, smanjila se za 14,3% godišnje. Vrijednost izvoza najznačajnije industrijske grana prije krize, proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, pala je za 50,5% godišnje, što je odraz i smanjena proizvodnje tijekom procesa restrukturiranja. Vrijednost izvoza prehrambenih proizvoda smanjila se za 6,0%, te električne opreme za 4,1% godišnje.

Negativna kretanja ublažio je rast izvoza osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 3,0%, te rast izvoza gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme za 16,8% i izvoz ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda uz rast od 6,5%. Na uvoz roba u razdoblju od siječnja do listopada ove godine u smjeru pada najsnažnije je utjecalo smanjenje vrijednosti uvoza koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-21,5% godišnje). U suprotnom smjeru, dakle na rast vrijednosti robnog uvoza najsnažnije su utjecali uvoza prehrambenih proizvoda od 6,5% te računala, elektroničkih i optičkih proizvoda za 19,3% i rast uvoza motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+8,5%), javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram