Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

Poslodavci: 2014. bit će iznimno teška godina

Poslodavci su opće stanje u gospodarstvu u 2013. godini ocijenili prosječnom ocjenom 1,39 (prošle godine je prosječna ocjena bila 2,06), a čak je za četiri petine poduzetnika stanje u gospodarstvu ove godine lošije od godine ranije. Što se pak, očekivanja za 2014. tiče, iduća će godina, smatra najveći dio poslodavaca i poduzetnika, biti još jedna u nizu teških godina...

Istraživanje je provedeno drugu godinu zaredom među članovima tijela i odbora udruge i njime je obuhvaćeno 320 članova HUP-a koji su ocijenili aktualno stanje u gospodarstvu i dali svoja predviđanja za sljedeću godinu.

Baš kao i lani, najlošiju ocjenu općeg stanja gospodarstva dali su predstavnici malih poduzeća (1,29), dok je gledajući sektorski najlošija ocjena zabilježena među poduzećima iz usluga prijevoza. Nešto je bolja percepcija gospodarskog stanja među srednjim tvrtkama (1,41) i poslodavcima i poduzetnicima iz velikih tvrtki (1,47). Poduzetnici iz turističkog sektora bili su najblaži u ocjeni gospodarskog stanja ocjenjujući ga s prosječnom dvojkom (2,00), što je ujedno i najviša ocjena u istraživanju.

Kad je o regijama riječ, poslodavci u Dalmaciji stanje u gospodarstvu najčešće su ocjenjivali kao iznimno loše (1,22), dok su poduzetnici iz sjevernojadranske regije bili najmanje kritični u percepciji stanja u gospodarstvu iako je i u toj regiji ocjena i dalje jedinica (1,45).

Sudeći prema usporedbi 2013. godine s prethodnom godinom, ova je godina označena u gospodarskom smislu kao izgubljena godina. Samo 2,5 posto poslodavaca i poduzetnika u istraživanju je ocijenilo da je ova godina u općem gospodarskom smislu bila donekle bolje od prethodne, dok 16,3 posto smatra da je stanje približno isto. Niti jedan sudionik istraživanja ne smatra da je stanje znatno bolje.

Poduzetnici smatraju kako su najveće prepreke poslovanju previsoka davanja (porezi, doprinosi), neučinkovita javna uprava, nejasna strategija razvoja zemlje, kruto radno zakonodavstvo te nelikvidnost. Ovih pet prepreka koči poslovanje čak dvjema trećinama poduzetnika.

Kad je riječ o očekivanjima za 2014. godinu, poduzetnici i poslodavci smatraju kako će iduća godina biti i vrlo teška. 43,8 posto (lani je to bilo 38 posto) očekuje da će opće stanje u gospodarstvu biti lošije od ovogodišnjeg. Zanimljivo je kako se poslovni pesimizam tvrtki smanjuje s povećanjem broja zaposlenih u tvrtkama, pa je tako u malim tvrtkama zabilježeno 63 posto pesimista, među srednjim poduzećima ih je 50 posto, a baš kao i lani najmanji je udio pesimista zabilježen među velikim poslodavcima 20,7 posto.

Graditeljstvo je i ove godine sektor s najpesimističnijim pogledom na poslovne okolnosti u Hrvatskoj. Prošle godine svaki je drugi sugovornik iz ovog sektora smatrao da će stanje naredne godine biti lošije nego u tekućoj godini, sada je to stanje još nepovoljnije (60 posto prema lanjskih 50 posto). Najmanje loša očekivanja imaju poslodavci iz industrije i turizma. Prošle godine 16,7 posto sugovornika iz sektora turizma izrazilo je očekivanje da će iduća godina biti djelomično bolja od ove godine, dok je ove godine taj udio povećan i iznosi 33,3 posto.

Što se prihoda tiče, iduće godine 18,8 posto poduzetnika očekuje manje prihode nego su imali ove godine, dok ih 36,3 posto očekuje povećanje prihoda. Ovo je ujedno i najoptimističniji element u cijelom istraživanju. No, s druge strane zamjetan je velik udio poduzetnika koji ukazuje na oprez kad je riječ o očekivanoj razini zaposlenosti u 2014. Velik udio poduzetnika predviđa smanjenje broja zaposlenih u svojim tvrtkama (60 posto), a svega 3,8 posto poduzeća očekuje povećanje zaposlenih (prošle godine 6 posto).

Zanimljivo je da su očekivanja u vezi s uvjetima investiranja optimističnija od onih zabilježenih za opću gospodarsku situaciju i to je ujedno prvi kriterij koji je nešto neutralniji. Svaki drugi sudionik istraživanja smatra da će uvjeti investiranja u idućoj godini biti približno isti kao i ove godine. Najveći investicijski potencijal zabilježen je u turizmu, među velikim poduzetnicima i u sjevernojadranskoj regiji.

"Istraživanje i ove godine potvrđuje da su glavne prepreke u poslovanju visoki porezi i doprinosi, neučinkovita javna uprava, nejasna strategija razvoja zemlje, kruto radno zakonodavstvo i nelikvidnost. Upravo su to područja u kojima HUP zagovara hitne i snažne reforme, a neizvjesnost poslovne 2014. godine, iskazana u istraživanju od strane gospodarstvenika, dodatno apostrofira potrebu za dubokim promjenama i zaokretom u ekonomskoj politici. Jedino takvim mjerama, i tek s odlučnošću Vlade, možemo utjecati na zaustavljanje negativnog trenda u hrvatskom gospodarstvu", izjavio je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram