Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

Mobilne uređaje moći ćemo koristiti u svim fazama leta zrakoplovom!

Putnici u zrakoplovima moći će od sada na europskim letovima koristiti svoje prijenosne elektroničke uređaje u svim fazama leta, a od sljedeće godine mogli bi se i spojiti na mrežu u samom zrakoplovu...

"Danas poduzimamo prvi korak za širenje sigurne uporabe elektroničkih uređaja u zrakoplovima tijekom rulanja po pisti, polijetanja i slijetanja", rekao je povjerenik EU-a za promet Siim Kallas.

"Kao sljedeći korak, razmotrit ćemo načine povezivanja na mrežu u zrakoplovu. Očekujemo da ćemo sljedeće godine izdati nove smjernice EU-a o uporabi uređaja spojenih na mrežu u zrakoplovima unutar EU-a", dodao je Kallas.

U ponedjeljak su dopunjene sigurnosne smjernice o uporabi prijenosnih elektroničkih uređaja u načinu rada bez odašiljanja signala, poznatiju kao "zrakoplovni način rada". Time se prvi put omogućuje uporaba prijenosnih elektroničkih uređaja podešenih za rad u zrakoplovu tijekom svih faza putovanja, od ulaska u zrakoplov do izlaska iz njega.

Do sada su tijekom rulanja, polijetanja i slijetanja svi osobni elektronički uređaji morali biti potpuno isključeni.

I dalje će biti potrebno dopuštenje kapetana leta da bi se mobiteli, tableti i elektronički čitači mogli ostaviti upaljenima u "zrakoplovnom načinu rada" bez povezivanja na mrežu.

"Svi želimo ostati povezani, čak i za vrijeme leta, ali prioritet je sigurnost. Ako kapetan leta izda uputu da se uređaji isključe onda će se to morati učiniti", rekao je Kallas.

Kada bude moguće spojiti se na mrežu u zrakoplovu uređaji će se morati staviti "na tiho".

"Treba poštovati tišinu. Ne dolaze u obzir privatni razgovori. Bit će dopušteni samo SMS i e-mail i ništa drugo", rekao je povjerenik, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram