Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2013

Škotska želi neovisnost, ali i britansku funtu, kraljicu i EU

Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala bi u EU-u - ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze...

Stoji to u dokumentu 'Budućnost Škotske: Vodič kroz neovisnu Škotsku' kojega je u Glasgowu predstavio predsjednik škotske vlade Alex Salmond. Dokument je to sa 670 stranica, kojemu je cilj uvjeriti Škote da izađu na referendum 18. rujna 2014. i okončaju uniju s Engleskom dugu 306 godina.

Salmodnova Škotska nacionalna stranka (SNP) nada se da će dokument uvjeriti brojne skeptike jer odgovara na pitanja na koja je, tvrde kritičari, SNP dosad odbijala odgovoriti. "Škotski porezi neće se koristiti za nuklearne programe i britanske nuklearne rakete bit će zauvijek uklonjene iz Škotske", rekao je Salmond. u dokumentu se govori i o širenju prava na dječji doplatak te o ukidanju kontroverznih izmjena zakona o stanovanju koji predlaže vlada u Londonu, popularno nazvanim 'porez na spavaće sobe'.

BBC piše kako kritičari škotske vlade drže da će uspješnost dokumenta ovisiti o tome u kojoj mjeri on odgovara na zabrinutost građana oko financijskih pitanja. Govoreći u ime britanske vlade, tajnik za Škotsku Alistair Carmichael istaknuo je da su neke politike SNP-a pod velikim znakom pitanja. Ocijenio je 'malo vjerojatnim' da će plan škotske vlade o zadržavanju funte i usluga britanske središnje banke kao dio 'monetarne unije' s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva funkcionirati u praksi te drži da SNP mora izraditi 'plan B'. Kritičari također upitnim drže plan škotske vlade da se riješi nuklearnih raketa Trident, koje su sada stacionirane u Clydeu, sve dok je Škotska članica NATO-a, navodi BBC.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram