Zatvori
Poslovni Puls
01/11/2016

Škotska u dilemi: Ujedinjeno kraljevstvo ili Europska unija

Za Stewarta, vlasnika bara The Union u Glasgowu stvari su više nego jasne: "Ni u kojem slučaju. Imali smo jedno glasanje i dosta." Građani Škotske su se 2014. već izjasnili s 55 posto glasova ZA ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu - i samim tim protiv neovisnosti...

No, zbog toga što Škotskoj Brexitom prijeti i izlazak iz Europske unije, zajedno s Velikom Britanijom, planovi za drugi referendum šefice škotske vlade Nicole Sturgeon postaju sve izgledniji. A kako bi se to omogućilo već je pripremljen odgovarajući nacrt zakona.

"Mi smo bijeli i Britanci i ostat ćemo to", dodaje još Stewart. Ispred njegovog bara vijori zastava Velike Britanije, a unutra su okačeni portreti Vilijama III Oranjskog, engleskog kralja koji je vladao Engleskom, Škotskom i Irskom u XVII stoljeću. "U Sjevernoj Irskoj je toliko ljudi dalo živote da bi ostali uz Britance. Ukoliko sada izađemo, mi bismo tim ljudima zabili nož u leđa."

Na referendumu o Brexitu 23. lipnja ove godine, birači su tijesnom većinom izglasali izlazak iz EU-a. Međutim, Škoti su tada sa 62 posto glasali za ostanak, ali bez obzira na to, Škotima ipak prijeti izlazak iz Unije. Za nekadašnju članicu Škotske nacionalne stranke (SNP) i vlasnicu Yes bara, Susan McLaughin, koja se zalaže za neovisnost, postoji dovoljno razloga da se referendumu pruži druga šansa. "Sada je vrijeme za to. Nicola Sturgeon mora težiti ka novom referendumu." Mnogi nacionalisti, koji kao i Suzan, podržavaju premijerku Sturgeon iz SNP-a, smatraju da trenutak za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva nikada nije bio povoljniji.

No, i u redovima Škotske narodne stranke ima skeptika. I oni pozivaju na oprez, kaže Andrew Tickell, kolumnist dnevnika Time koji podržava SNP. "SNP mora imati dobre odgovore na financijska i monetarna pitanja. No ova stranka je upravo na tom polju tanka", kaže Tickell.

Najnovije ankete pokazuju da bi Škoti ipak najradije ostali u Ujedinjenom Kraljevstvu. A Nicola Sturgeon bi pristala na novi referendum tek kada bi se promijenile statistike u anketama. John Curtice, politolog sa sveučilišta Starthclyde, kaže kako je vjerojatnost za održavanje ili neodržavanje novog referenduma o neovisnosti Škotske 50 prema 50. "Pozicija Nicole Sturgeon nije toliko jaka koliko bi ona htjela da bude", kaže Curtice.

Uza sve to je Škotska u gospodarski goroj situaciji nego 2014. godine. Prihodi od nafte su zbog niskih cijena na svjetskom tržištu drastično pali. Prihodi od poreza su sa 12 milijardi, koliko su iznosili 2012, pali na svega 67 milijuna u 2015. Nacionalni deficit je porastao na 9,5 posto bruto društvenog proizvoda, dok je u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu ta stopa oko četiri posto.

SNP se u ovim nesigurnim vremenima, što još dodatno pojačava neznanje o posljedicama Brexita, želi profilirati kao stranka koja „ima plan". "Ako je moguće htjeli bismo postići konsenzus, tako da ne moramo održavati referendum", rekla je premijerka. Jer, kako napominje, moguće je da se referendum spriječi ukoliko Škotskoj budu ispunjeni određeni uvjeti. A najvažniji zahtjev Škotske je ostanak na unutarnjem tržištu EU-a.

To, kako smatra profesora sa Sveučilišta Aberdeen, Michael Keating nije izvodljivo. "Ili si unutra ili ne", kaže on. Čak iako bi Škotska mogla ostati na EU tržištu, a ostatak Kraljevstva ne, to bi imalo fatalne posljedice, smatra Keating. "To bi dovelo do uspostavljanja gospodarske granice između Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i carinu i sve što uz to ide." A to nitko ne želi, zaključuje ovaj politolog.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram