Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2013

Mudrinić: U krizi smo izgubili 13,5 posto BDP-a, a nismo se transformirali

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić izjavio je danas u Osijeku kako u posljednjih 20 godina nismo uspjeli transformirati ekonomski model po kojem funkcioniramo, već smo se nastavili zaduživati i došli u situaciju da svakodnevno gubimo radna mjesta, a cilj je stvoriti uvjete u kojima se isplati ulagati...

Na okruglom stolu osječke podružnice HUP-a o aktualnom stanju u gospodarstvu, Mudrinić je naveo kako je u Hrvatskoj BDP pao za oko 13,5 posto u odnosu na 2008. godinu, što je razlog za zabrinutost, ali drži da Hrvatska ima ogromne prirodne i ljudske potencijale te pretpostavke za razvoj u različitim sektorima.

Istaknuo je kako je te potencijale potrebno povezati s pametnim korištenjem europskih fondova, čime se može kompenzirati nedostatak konkurentnosti, te da je potreban odgovarajući zakonodavni okvir i stvaranje ukupnih uvjeti u kojima se domaćim i stranim investitorima isplati ulagati.

"Završavamo petu godinu recesije i nadamo se da ćemo iduću godinu ostvariti rast BDP-a kako bi potaknuli zapošljavanje i kako bi privatni sektor dobio potrebnu podršku, a uz radna mjesta omogućuje se i punjenje proračuna", rekao je Mudrinić.

Podsjetio je kako je HUP Vladi predložio 13 mjera kao paket za rješavanje postojećeg stanja u gospodarstvu, jer drži da jedan potez nije dostatan već nam treba program od više usklađenih poteza.

Na novinarski upit je li prijedlog novog zakona o radu na tragu HUP-ovih prijedloga za rješavanje problema, Mudrinić je u izjavi novinarima ocijenio kako se "zakon o radu za sada svodi na kompromise koji ne odgovaraju vremenu u kojem živimo", a da će se HUP naknadno detaljno očitovati o ovom zakonskom prijedlogu.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je kako Hrvatskoj nedostaje strateški plan o tome što želimo od hrvatskog gospodarstva i što želimo poticati kako bi bili konkurentni na međunarodnom tržištu.

Poručio je kako HUP od Vlade traži plan za smanjivanje deficita, fiskalnu konsolidaciju, odustajanje od poreza i nameta koji povećavaju troškove poslovanja te plan uslađivanja troškova javnog sektora s okolnostima u kojima živimo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram