Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2013

Nastavlja se porezna presija: Od 1. siječnja morate prijaviti sve dodatne prihode!

Od 1. siječnja 2014. godine na snagu bi trebale stupiti izmjene Zakona o oporezivanju dohotka, a među novostima će, kako prenosi Novi list, biti i obavezno podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za sve one koji uz redovan posao ostvaruju i neki drugi povremeni dohodak po ugovoru o djelu, autorski ili umjetnički honorar...

Osobe koje na taj način ostvaruju drugi dohodak mogu, ali trenutno nisu obavezne podnijeti godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak.

"Budući da je došlo do izmjene na tržištu rada, kako samih propisa kojima se uređuje radnopravna tematika, tako i trenda zapošljavanja, te sve više kompanija pribjegava izdvajanju sporednih poslovnih funkcija te se fizičke osobe zapošljavaju samo privremeno od projekta do projekta ili prema kratkoročnim potrebama na ugovor o djelu i slično, javila se potreba da se izjednači postupak oporezivanja svih primitaka koji se ostvari vlastitim radom neovisno o pravnom odnosu između isplatitelja i osobe koja je rad obavila", objašnjavaju predložene izmjene iz Ministarstva financija.

Zakonskim izmjenama se predlaže i da će poreznici bez vremenskog ograničenja moći pokrenuti obnovu postupka utvrđivanja poreza na dohodak ako otkriju dohodak kojeg je porezni obveznik bio dužan, a nije prijavio.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram