Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2013

Predsjednik Josipović rekao ono što svi već znamo: Potrebne su nam investicije i nova radna mjesta

Predsjednik Republike Ivo Josipović naglasio je kako su nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta jedini pravi put da Hrvatska ne bude izložena sankcijama kroz Proceduru prekomjernog deficita (EDP)...

"Investicije i nova radna mjesta su zapravo jedini pravi put i zato otvaramo kanale prema inozemstvu ne bismo li dobili neke strane investicije, a moramo poticati i domaće investicije, i to ne samo one najveće. Mislim da je vrijedno otvoriti svaki obrt, radnju, malu trgovinu, svaki mali d.o.o. Svako radno mjesto je dragocjeno", rekao je Josipović novinarima.

Josipović je to rekao komentirajući objavljene podatke Eurostata koji pokazuju da će zbog previsokog deficita Hrvatska uskoro ući u EDP. Po podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države krajem 2012. iznosio je 5 posto BDP-a, a dozvoljeni deficit je 3 posto BDP-a.

S obzirom na europska pravila, Hrvatska ulazi u proceduru "koja je primjerena našoj ekonomskoj situaciji", kazao je Josipović te podsjetio da su istu proceduru prošle gotovo sve države EU. Hrvatska će, dodao je, dobiti određene preporuke s rokom za njihovu primjenu.

"A nakon toga, ako se one ne primijene, bit će sankcija. Nadam se da ćemo kroz restrukturiranje, kako je to primjereno ekonomskoj situaciji, izbjeći tu drugu fazu", rekao je.

Upitan za komentar najava da su, u tom kontekstu, moguće dosta oštre mjere, odnosno nova rezanja u javnom sektoru i povećanje PDV-a, Josipović je rekao da te mjere u ovom trenutku nisu obligatorne, ali je moguće da do njih dođe, iako su one "naravno neugodne", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram