Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2013

Gospodarsko posustajanje Kine usporava rast i drugim azijskim zemljama

Svjetska banka snizila je danas prognoze rasta za istočnoazijska gospodarstva u razvoju, što je dobrim dijelom posljedica usporavanja gospodarske aktivnosti tamošnje ekonomske sile Kine...

Međunarodni zajmodavac tako sada prognozira da će nova gospodarstva u regiji u ovoj godini u prosjeku porasti šest posto, čime je snizio za pola postotna boda svoju prognozu iz travnja.

Pritom za Kinu prognoziraju rast od 7,5 posto, znatno niži u usporedbi s 8,3 posto koliko su procjenjivali još prije pola godine. Ubrzani rast drugog po veličini gospodarstva svijeta usporava otkako se počelo pojačano preusmjeravati s izvoza na domaću potrošnju. Kina je u drugom tromjesečju zabilježila najslabiji rast u protekla dva desetljeća.

Ostala azijska gospodarstva u razvoju pogođena su slabijom potražnjom, a zabrinuti su i zbog najavljenog povlačenja američkih monetarnih poticaja koji su se uvelike pretakali na tržišta u nastajanju.

Pad cijena roba na globalnom tržištu i slabiji od očekivanog rast izvoza također su razlozi usporavanja rasta u tamošnjim zemljama srednjeg dohotka poput Indonezije, Malezije i Tajlanda, objavila je Svjetska banka u ažuriranim ekonomskim prognozama za istočnu Aziju.

Iznimka su Filipini gdje se očekuje nastavak snažnog dvogodišnjeg uzleta, uz projicirani rast od sedam posto u ovoj godini, gotovo dvostruko snažniji nego prije dvije godine.

Istočnoazijska gospodarstva usporavaju dok su se aktivnosti u SAD-u, Europi i Japanu, njihovim najvećim izvoznim tržištima, napokon počele oporavljati, što bi ipak trebalo pružiti određeni poticaj i njihovim azijskim partnerima.

Zabrinutost zbog skorašnjeg postupnog ukidanja američkih monetarnih poticaja također pritišće prognoze za tamošnja gospodarstva. Američka središnja banka Fed odgodila je odluku o smanjenju ali je ona neminovna, a obzirom na postupni oporavak razvijenih gospodarstava.

Odgoda ukidanja Fedovih poticaja daje izloženim gospodarstvima još jednu šansu da poduzmu mjere kojima bi se smanjili rizici naglih oscilacija u budućnosti, kazao je Bert Hofman, glavni ekonomist Svjetske banke za zemlje istočne Azije i Pacifika.

Ujedno je pozvao te zemlje da smanje izloženost kratkoročnom dugu iskazanom u stranoj valuti i pokrenu strukturalne reforme poput poboljšanja infrastrukture i investicijske klime kako bi ponovno privukle ulagače nakon što presuše američki monetarni poticaji, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram