Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2013

Grad Dubrovnik i IGH pripremaju teren za apartmanizaciju padina Srđa!?

Županijski zavod za prostorno uređenje u utvrdio je kako su Grad Dubrovnik i IGH u ponovljenoj javnoj raspravi Prijedloga izmjena i promjena GUP-a i PP Dubrovnika skinuli svu zaštitu sa Srđa, čime se otvara mogućnost, gradnje na cijelom području padina Srđa od Magistrale prema vrhu...

O ovoj temi jučer je javno u emisiji radio Dubrovnika govorio župan Nikola Dobroslavić istaknuvši kako bi ova krupna izmjena mogla Dubrovnik koštati zaštite UNESCO-a, kojom se ponosimo, piše Dubrovniknet.

"Zavod je mišljenja da se u ponovljenonoj, skraćenoj raspravi ne bi smjelo u planove unositi tako revolucionarne izmjene. Bilo bi normalno, ako se status padina Srđa želi promijeniti da se o tome provede šira javna rasprava, da se izmijeni i Prostorni plan Županije te da se u raspravu uključe stručnjaci. Svakako trebamo provjeriti i kako će to utjecati na zaštitu Dubrovnika i njegovih vizura prema propisima UNESCO-a. Prije donošenja ovako krupne odluke trebalo bi raspraviti o svim posljedicama koje takva promjena može sa sobom donijeti", kazao je za Dubrovniknet župan Nikola Dobroslavić.

Županijski zavod za prostorno planiranje podnio je primjedbu na plan vezanu upravo za ovu izmjenu, kojoj se usprotivio. Naime iz planova je uklonjena odredba da se iz Grada ne smiju vidjeti građevine na Srđu, što podrazumijeva da cijelo područje padina Srđa, može postati građevinska zona.

"Kad se skidaju ta ograničenja i zabrane jasno je da se otvara mogućnost gradnje, a to se provlači gotovo prešutno, jer u javnoj raspravi se o tome gotovo nije ni govorilo, nitko nije izvukao zaključak da ukidanje ove odredbe znači liberalizaciju građenja na cijelom Srđu. To za Dubrovnik nije malo pitanje jedne izmjene plana i to ponovljene rasprave koja traje samo 15 dana, umjesto mjesec dana. Po tumačenju Zavoda nedopustivo je raditi velike promjene u ponovljenoj raspravi. Tu se mogu pravit samo manje, tehničke korekcije plana", kaže Dobroslavić.

Župan smatra kako je pitanje zaštite vizura Dubrovnika i pitanje bitno za cijelu Županiju, ne samo za Grad te da bi se o tome trebalo raspravljati i na županijskoj razini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram