Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2013

IJF: Hrvatskoj prijeti novi pad kreditnog rejtinga!

Zbog postojećeg stanja mogućnost za rezanje rejtinga je realna, no Vlada može pokazati predanost provedbi strukturnih reformi u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za 2014-16., te u prijedlogu proračuna za 2014-16. godine, smatra autor analiza Anto Bajo s Instituta za javne financije...

Postojeće stanje državnih financija ukazuje na moguće novo smanjenje kreditnog rejtinga države, zaključak je osvrta "Prijeti li Hrvatskoj sniženje kreditnog rejtinga?“ Instituta za javne financije (IJF).

Autor analize Anto Bajo ističe da je krajnje vrijeme da se sadašnje i buduće vlade u upravljanju državnim financijama ne rukovode isključivo političkim izbornim nego ekonomskim ciklusima.

"Postojeća negativna gospodarska kretanja ukazuju da Vlada ne smije prije svega razmišljati o svojoj (ne)popularnosti, nego kao zalog za buduću ekonomsku i političku stabilnost države, mora osigurati konzistentnu provedbu strukturnih fiskalnih reformi. Bez predanosti provedbi reformi na rashodnoj stani proračuna, a naročito restrukturiranju javnih poduzeća, nastavit će se ekspanzija rashoda, javnog duga i zaduživanja“, piše Bajo.

Razlozi za dodatno snižavanje rejtinga su, između ostalog, deficit proračuna, koji je na pola godine za više od milijardu kuna premašio iznos planiran za čitavu 2013., ekspanzija javnog duga i rashoda poslovanja države.

Predanost provedbi strukturnih reformi Vlada ima priliku pokazati u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za 2014-16., a zatim i u prijedlogu proračuna za 2014-16. godine, zaključuje Bajo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram